Spoedberaad energiecrisis: 'Nederland onderschat hoe spannend strenge winter kan worden'
- Nieuws
- Spoedberaad energiecrisis: 'Nederland onderschat hoe spannend strenge winter kan worden'
Vandaag komen alle Europese energieministers samen voor een spoedberaad over de energiecrisis in Europa. De prijzen blijven alsmaar stijgen: welke afspraken worden vandaag in Europa gemaakt zodat wij de energierekening nog kunnen betalen? Als het aan GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ligt, moeten we vooral in Europese gezamenlijkheid afspraken maken: "We zijn niet meer soeverein, dus laten we elkaar niet voor de gek houden", zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Een prijsplafond op Russisch gas, extra belastingmaatregelen voor fossiele energiebedrijven en een besparingsplicht: dus allemaal zuiniger omgaan met energie: dat zijn een aantal maatregelen die vandaag besproken worden. Tot voor kort leken deze maatregelen echt onmogelijk er doorheen te komen. Dus de grote vraag is, gaan deze plannen het wel redden?
Aftopping gasprijs
"De druk is zo groot dat er wat moet gebeuren. Alle landen nemen nu nationale maatregelen en eigenlijk ziet iedereen wel in dat we moeten proberen het Europees aan te pakken. Dat heeft veel meer effect op de energiemarkt, die prijzen worden namelijk Europees bepaald", legt Eickhout uit.
"Ik heb het gevoel dat het merendeel van het pakket steun gaat krijgen", zegt Eickhout. "Ik denk dat de meeste discussie gaat zijn op de aftopping van de gasprijs, van het Russisch gas." Daarbij zal de discussie gaan over of dit een prijsmaatregel of een sanctiemaatregel is. In Brussel moet een sanctiemaatregel in unanimiteit aangenomen worden. Eickhout verwacht dat Hongarije daarom, dat als het toch als een sanctiemaatregel wordt gezien, het vetorecht gebruikt en dat daarom deze maatregel zou gaan sneuvelen.
"Het hele pakket zal op de elektriciteitsprijs ingrijpen, maar we hebben natuurlijk ook een gasprijs die heel hoog is en daar moet ook ingegrepen worden", zegt Eickhout.
Europese afspraken
Wat Eickhout mist, "is het inzien van landen dat we hier veel meer Europees samen moeten werken. Het inkopen van gas, zouden we dat niet gezamenlijk moeten doen? En, áls we straks een strenge winter krijgen, en er moeten maatregelen genomen worden, gaat dan ieder land voor zichzelf bepalen wat afgeschakeld gaat worden? Soevereiniteit is altijd de reden. Maar, we zijn niet meer soeverein, dus laten we elkaar niet voor de gek houden en laten we het politiek Europees afspreken."
In principe kan binnen een paar weken het effect van de afspraken al in de portemonnee worden gevoeld. Eickhout: "Als de energieministers zeggen, goed plan commissie, kom met de uitwerking, dan komt volgende week het wetgevende voorstel. Dat kan in principe in een paar weken tijd aangenomen worden en dan kan het meteen ingevoerd worden. Dan heb je een direct effect op de elektriciteitsprijs die afgetopt wordt."
Nederland onderschat energiecrisis
Volgens Eickhout is het Nederlands kabinet erg stil wat de energiecrisis betreft: "Heb je het idee dat we in een energiecrisis zitten? Er komt niet echt een noodkreet. En ik heb het gevoel dat Nederland een beetje onderschat hoe spannend dit kan gaan worden in de winter en hoe zeer we echt Europees met oplossingen moeten komen."