Politiek
WNL

Hoe willen partijen wapenbezit onder Rotterdamse jongeren tegengaan? ‘Huidige college vier jaar lang van het pappen en nathouden’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe willen partijen wapenbezit onder Rotterdamse jongeren tegengaan? ‘Huidige college vier jaar lang van het pappen en nathouden’

Het is één van de grootste problemen van Rotterdam: een cultuur van geweld en wapenbezit onder jongeren. En de oplossing is iets waar binnen de gemeenteraad de meningen flink over verschillen. Dat laten lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam Robert Simons, D66-lijsttrekker Chantal Zeegers en GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove duidelijk blijken tijdens het lijsttrekkersdebat van In de Kantine op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

In vijf jaar tijd zijn in totaal 2.700 wapens in beslag genomen, waaronder 89 vuurwapens, 1860 steekwapens, 484 slagwapens en 267 andere wapens. Volgens lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, Robert Simons moet het wapenbezit onder Rotterdamse jongeren worden aangepakt middels een zero-tolerancebeleid, waaronder preventief fouilleren en cameratoezicht. Volgens Simons is het huidige college in Rotterdam vier jaar lang van het “pappen en nathouden” geweest. “Je mag jongeren niet aanspreken want dan criminaliseer je ze, of het ‘hoort er gewoon bij’. Dat hoor ik ook gezegd worden in de Rotterdamse gemeenteraad”, zegt hij. “Wat ons betreft hoort het er níét bij.”

Volgens Bokhove (GL) heeft preventief fouilleren en cameratoezicht geen zin. “Gericht recherchewerk levert vele malen meer wapens op dan dat je mensen preventief gaat fouilleren”, zegt zij. Zeegers (D66) is het volledig met haar eens. “De schade van preventief fouilleren is vele malen groter. Het moet een aselecte steekproef zijn, en het is heel moeilijk om dat te doen. Mensen met een biculturele achtergrond hebben het idee dat ze veel vaker uit die lijn worden gehaald dan mensen met een blanke of witte kleur. En daar zit de maatschappelijke schade van preventief fouilleren.”

Ster advertentie
Ster advertentie