Voorzitter lobby-beroepsvereniging: 'Wij zijn voor een meer transparante lobby'
- Nieuws
- Voorzitter lobby-beroepsvereniging: 'Wij zijn voor een meer transparante lobby'
Door het lobby-slippertje van VVD-coryfee en oud-Europarlementariër Neelie Kroes, die lobbyde voor Uber terwijl dat haar verboden was door de Europese Commissie, staat de lobby niet echt in een goed daglicht. Hoe kijkt de lobbybranche daar zelf eigenlijk tegenaan? In De Nieuws BV praat Paul Burm, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs, met Natasja Gibbs en politiek duider Peter Kee. "Wij zijn voorstander van meer transparant maken van lobby."
Video niet beschikbaar
Neelie Kroes is niet de enige, er zijn veel oud bewindspersonen of Kamerleden die na hun politieke functie voor een belangenclub gaan werken die aansluit bij hun voormalig politieke dossier of onderwerp. Sterker nog, uit onderzoek van Dit is de Dag blijkt dat bijna de helft van de bewindspersonen en Kamerleden aan de slag als belangenbehartiger of lobbyist.
Kritiek lobby-regelgeving
En dat mag ook allemaal. Toch is er veel kritiek op hoe Nederland het doet qua lobby-regelgeving. Greco, de 'transparantiewaakhond' en anti-corruptieorgaan van Europa, heeft Nederland al meerdere keren op de vingers getikt. In 2019 gaf Greco 16 aanbevelingen, en in 2021 was daar nog niks mee gedaan.
De voorzitter van de Nederlandse lobbyisten is voorstander van het invoeren van strengere lobbyregels om "de transparantie te bevorderen”. Burm zegt ook voorstander te zijn van een toezichthoudend tuchtcollege voor lobbyisten.
Verandering
Inmiddels zijn er wel drie dingen aangepast. Door de ophef over Cora van Nieuwenhuizen, die vorig jaar ontslag nam als minister en aan de slag ging bij lobbyclub Energie-Nederland, is er inmiddels wel een afkoelperiode ingevoerd. Dit betekent dat bewindspersonen pas na twee jaar mogen gaan werken voor een belangenorganisatie of lobbyclub. Ook is er is een draaideurverbod gekomen, oud bewindsleden morgen twee jaar geen klussen doen voor hun voormalige ministerie. Tenslotte krijgen oud-Kamerleden geen lobbypas meer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Afschaffing lobbypas
De afschaffing van de lobbypas vindt Burm geen goede zaak. "Het parlement wordt moeilijker toegankelijk. Het is moeilijk om in gesprek te komen met volksvertegenwoordigers. En dat is niet in het democratisch belang", zegt de voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs. "Ik kom nog uit de tijd dat de Tweede Kamer toegankelijk was voor iedereen. Ik snap wel dat beveiliging nu een veel grotere rol speelt. Maar de keerzijde is dat parlementariërs in een bijna onbereikbare kooi zitten."
Dat is niet alleen vervelend voor lobbyisten, maar ook voor het publiek vindt Burm: "Vooral voor mensen die de financiën niet hebben om veel lobbyisten in te zetten. Als je en groot bedrijf bent met grote 'lobby-power', dan nemen ze de telefoon wel op", zegt Burm.