Politiek
WNL

TUI-baas doet dringende oproep aan kabinet: 'Schrap krimp Schiphol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TUI-baas doet dringende oproep aan kabinet: 'Schrap krimp Schiphol'

TUI-baas Arjan Kers roept het kabinet op om de geplande krimp van Schiphol te schrappen. Ook moet de nachtsluiting van tafel, zegt hij in Sven op 1. "Geef ons als sector de mogelijkheid om naar de verduurzamingsplannen toe te groeien."

Momenteel liggen er plannen om het aantal vluchten per jaar terug te dringen naar maximaal 400.000 en een nachtsluiting in te voeren, om uitstoot en geluidshinder te verminderen. Twee grote maatschappijen maken gebruik van de nachtslots op Schiphol, TUI fly en Transavia. "Dan kunnen wij minder slagen maken en dat heeft een directe impact op de vakantie van de consument", zegt Kers.

Veel mensen die rondom Schiphol wonen ervaren geluidsoverlast, maar volgens de TUI-baas is een nachtsluiting ook niet de oplossing. "We starten vaak om vijf uur 's ochtends. Als je dat allemaal verschuift naar zeven of acht uur, heb je een enorme piek waar mensen nog veel meer last van hebben dan de spreiding die we vandaag hebben. Deze spreiding is juist een voordeel, omdat er slechts een aantal piekmomenten op de dag zijn."

Arjan Kers (baas TUI) tegen kabinet: 'Schrap krimp Schiphol' (20 augustus 2024) - Sven op 1

Oproep aan luchtvaartminister

De verduurzamingsplannen van de luchtvaartsector werden niet gehoord door het vorige kabinet, stelt Kers. Hij hoopt dat het nieuwe kabinet wel met de luchtvaartbranche in gesprek gaat. "We willen verduurzamen, help dan ook bedrijven om te gaan verduurzamen. Nu wordt verduurzaming juist zwaarder belast. Straf ons niet af met nieuwe regels die het bedrijfsleven zwaarder onder druk zetten."

Kers roept luchtvaartminister Barry Madlener daarom op om te blijven investeren in de nieuwe generatie duurzamere vliegtuigen. "Er moet begrip komen voor de plannen die de sector heeft voorgelegd. We kunnen op een andere manier de doelstellingen bereiken." Hij vindt dat er te makkelijk met de vinger naar de sector wordt gewezen. "Uiteindelijk spreken we wereldwijd over slechts twee à drie procent uitstoot."

'Open Lelystad Airport'

Een andere kwestie is het wel of niet openen van Lelystad Airport. Als het aan Kers ligt, gaat Lelystad Airport snel open voor vakantievluchten. "We weten dat in 2027 Eindhoven een aantal maanden dicht zal gaan, dus ik hoop dat de overheid tegen die tijd een beslissing heeft genomen om Lelystad te openen als alternatief."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie