Politiek
BNNVARA

Windmolens in Noord-Holland: is haast belangrijker dan instemming van omwonenden?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Windmolens in Noord-Holland: is haast belangrijker dan instemming van omwonenden?

Met Tata Steel en Schiphol in één provincie is een belangrijk thema in Noord Holland: klimaat. Er is verduurzaming geboden als het gaat om de grote vervuilers en windmolens worden daarbij rijkelijk benut. Maar de vraag is: is er vooral haast geboden bij de bouw van windmolens in Noord-Holland, of is het belangrijker om de instemming van omwonenden te krijgen? Dat bespreken lijsttrekker van SP, Remine Alberts, en de lijstrekker van Groen Links, Anouk Gielen, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Als het ligt aan de SP in Noord-Holland, dan zijn windmolens niet de beste optie wat verduurzamen betreft. Zonne-energie is het devies. Grote windturbines, van soms wel 200 meter hoog, hebben namelijk enorme impact op gezondheid en op natuur, zegt SP lijsttrekker voor de provincie Noord Holland Remine Alberts. "Om die reden zeggen wij, ga vooral voor zon. Daar heb je minder last van."

Ruttiaanse oplossing van het energieprobleem

Anouk Gielen daarentegen ziet wel de noodzaak van windmolens. De lijsttrekker van GroenLinks in Noord Holland noemt de windmolens essentieel voor het behalen van de energiedoelen: "Als GroenLinks zeggen we, we moeten alles inzetten. (...) Windmolens op zee, zon op dak en windmolens op land." Gielen zou graag zien dat inwoners zelf eigenaar zijn van windmolens.

"Wat we nu zien, is de Ruttiaanse oplossing van het energieprobleem", reageert SP gedeputeerde Alberts. "Namelijk, je legt het bij individuen neer, al dan niet in een collectief geregeld. Je legt het zo laag mogelijk neer en wat je dan ziet is dat mensen achterblijven." Mensen met een huurwoning of mensen met een hypotheek die zij nauwelijks kunnen betalen bijvoorbeeld, zouden het geld niet kunnen opbrengen om in een dergelijk collectief te stappen, zegt Alberts. Daarom ziet de SP in Noord Holland er geen baat bij om collectieven te stimuleren, maar wil dat windmolens door de overheid worden gefinancierd.

Omgevingsfonds

"We kennen ook het omgevingsfonds, waarin de winst van de windmolen die dan van een aantal mensen is, verzameld wordt ten goede van de hele omgeving", brengt GroenLinks gedeputeerde Gielen daar tegenin. Oftewel, de winsten van een windmolen moeten zo naar de hele omgeving gaan, en niet bij een selecte groep blijven steken. Op die manier heeft iedereen baat bij een collectief dat zelf een windmolen beheert.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie