Politiek
KRO-NCRV

Arnhemse burgemeester Marcouch: ‘Mini-enquête was gemiste kans’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnhemse burgemeester Marcouch: ‘Mini-enquête was gemiste kans’

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is teleurgesteld in de mini-enquête van de Tweede Kamer, naar ongewenste geldstromen uit onvrije landen naar moskeeën. “Ik had meer diepgang verwacht, het was te oppervlakkig”, zegt Marcouch in het radioprogramma 1 op 1. Hij vindt dat ‘het echte probleem’, namelijk het gevaar van salafistische organisaties, onvoldoende aan bod is gekomen. “Een gemiste kans.”

Arnhemse burgemeester Marcouch: ‘Mini-enquête was gemiste kans’

"De vragen die gesteld moeten worden, gaan over de kern van het gedachtegoed. En over de organisaties die daarmee verbonden zijn." Want dat salafisten geld krijgen uit het buitenland, zoals Saudi-Arabië en Koeweit, is al sinds de jaren tachtig bekend, vindt Marcouch. "Die geldstromen zijn al lang binnen. Je moet juist een echte enquête houden, zodat de Tweede Kamer diep in de tenen voelt wat voor organisatie dit is. Onderzoek doen naar geldstromen is het paard achter de wagen spannen."

Er zijn volgens Marcouch genoeg redenen om salafistische organisaties te verbieden. "Ze zijn ondemocratisch en dat heeft een effect op onze samenleving. Ze beïnvloeden onze kinderen. Ze leren niet kritisch te denken, maar te volgen. Ze leren dat het haram is om met niet-moslims om te gaan en het is niet voor niets dat kinderen naar Syrië zijn gereisd.”

Vrees voor EU-export salafisme

De Arnhemse burgemeester, die binnen zijn gemeente veel heeft te kampen met radicalisering, vindt het een gemiste kans dat een verbod er nog niet is. Hij noemt het verbod op bijvoorbeeld pedo-vereniging Martijn. "Naar mijn idee liggen er genoeg mogelijkheden als een organisatie actief georganiseerd is en tot geweld aanzet."

Marcouch wijst naar de Arabische wereld, waar salafisme met meer succes wordt bestreden dan hier in Europa. “We moeten niet met hagel schieten en ons alleen richten op geldstromen. Anders vrees ik dat wij als Europa exporteurs worden van het salafisme.”

'Ideaal van Salam is de sharia'

"Het gedrag van imam Salam verbaast mij niets", zegt de Arnhemse burgemeester, die de verhoren van de afgelopen twee weken heeft gevolgd. Salam, voorzitter van de Utrechtse Al-Fitra Moskee, weigerde tijdens zijn verhoor meerdere malen antwoord te geven op vragen van de commissie. "Zijn ideaal is de sharia en een islamitische staat. Salafistische organisaties benutten volop de democratie en vrijheid om de democratie om zeep te helpen."

"Ik ken gezinnen die kapot zijn gemaakt, doordat ze zijn verscheurd door het salafisme." Marcouch roept Imams dan ook op, om zich uit te spreken tegen deze geloofsrichting, die al in veel moskeeën in Nederland is geïnfiltreerd. ‘Je krijgt een hoos over je heen’, weet Marcouch. Hij hoopt dat imams zich eindelijk ook kritisch durven uit te spreken. "Het is een strijd. Dat is echt wat het is."

Ster advertentie
Ster advertentie