Politiek
BNNVARA

Weerhoudt online haat vrouwen om de politiek in te gaan?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Weerhoudt online haat vrouwen om de politiek in te gaan?

Georganiseerde haataanvallen en intimidatie via sociale media maken de levens van politieke publieke figuren zuur. Vooral vrouwen moeten het ontgelden, blijkt uit onderzoek van DeGoedeZaak. Weerhoudt dit vrouwen om de politiek in te gaan? Dat bespreekt Patrick Lodiers in De Nieuws BV met Devika Partiman, oprichter van stichting Stem Op Een Vrouw en met Rebekka Timmer, kandidaat voor de Tweede Kamer op de lijst van BIJ 1.

Video niet beschikbaar

Partiman legt uit wat er bedoeld wordt met de online haat: "Het gaat over individuele reacties van echte mensen, maar ook van bots en trolacounts(anonieme accounts) die soms van te voren afgesproken, maar ook op elkaar reagerend iemand online aanvallen. Deze aanvallen zijn meestal niet inhoudelijk is."

Professionalisme

Partiman legt uit dat die aanvallen niet uit een specifieke hoek komen. "Die aanvallen komen van alle kanten van het spectrum. Zowel van links als van rechts, maar je ziet nu wel een trend dat het vaker van extreemrechts komt. Ook politici van alle kanten van het spectrum hebben hier last van."

"Die aanvallen zijn steeds meer georganiseerd," vertelt Partiman. "Twee jaar terug was het een stuk minder, maar inmiddels ontstaan er op Twitter steeds meer accounts die bewust mensen neerzetten als verdacht of schadelijk. Het professionaliseert steeds verder."

Quote

Bij iedere tweet proberen ze zo veel mogelijk te reageren.

Timmer

Timmer geeft aan zelf ook zeker te maken te hebben met online haat. "Het zijn scheldwoorden, maar ook dingen die hinten naar verkrachting of bedreigingen. Ik krijg ze vooral via Twitter, bij iedere tweet proberen ze zo veel mogelijk te reageren. We zien het in grote hoeveelheden gebeuren. Het is heftig dat het dag in dag uit gebeurt.“

Timmer: "Op het moment dat jij in de politiek zit, ben je bezig met mensen vertegenwoordigen en dit zijn dan de reacties die je krijgt. Dat is niet goed en we hebben een strijd te voeren. Het gaat ook over seksisme en racisme, dat is zo genormaliseerd dat dit kan plaatsvinden en daarvoor wil ik mij inzetten."

Waarom is er meer haat naar vrouwen?

Waarom is er dan zo veel meer haat naar vrouwen dan naar mannen? Partiman: "We zijn als cultuur nog niet gewend dat vrouwen hun mond opentrekken en dat we hen zien in leiderschapsposities. Vrouwen zijn in allerlei toplagen nog ondervertegenwoordigd. We nemen hen ook minder serieus en daarmee zijn ze kwetsbaarder om aangevallen te worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Timmer vertelt dat al die reacties zeker wat met haar doen: "Op een gegeven moment ga je denken, misschien moet ik dit niet versturen. Dat is heel zorgwekkend als politici dit al gaan denken. Je moet je niet laten intimideren."

Een grote barrière

Partiman geeft aan dat het vrouwen er van weerhoudt om de politiek in te gaan. "Het is een van de meest gehoorde redenen waarom mensen twijfelen om de politiek in te gaan. Het kan namelijk heel ver gaan online en dat voelt ontzettend onveilig. Het is een grote barrière aan het worden."

Partiman: "Als je de politiek betreedt ben jij degene die de wetten maakt. De wetgeving moet dus anders. We moeten kijken hoe we die online wereld veilig kunnen houden. Timmer vult aan: "De overheid moet meer doen om die online haat tegen te gaan."

online intimidatie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie