Politiek
WNL

Nieuwe regeringscommissaris Hamer 'verrast' door snelle aanstelling Marc Overmars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe regeringscommissaris Hamer 'verrast' door snelle aanstelling Marc Overmars

Aanstaand regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer is “verrast” dat oud-directeur voetbalzaken van Ajax Marc Overmars vrij rap een nieuwe baan heeft gevonden na zijn vertrek uit Amsterdam. Dat zegt de huidige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) dinsdag in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Overmars werd maandag gepresenteerd als technisch directeur bij het Belgische FC Antwerp, zes weken nadat hij was opgestapt bij Ajax als gevolg van grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke werknemers van de club. “Ik vind het vreemd”, zegt Hamer.

Ze is ook “verbaasd” door de uitspraak van de algemeen directeur van de voetbalclub Sven Jaecques, die zei dat er niet naar de mening van de vrouwelijke werknemers is gevraagd over de aanstelling van de Nederlander. “Je zou verwachten dat dat wel gebeurd was.”

Volgens Hamer “begint er ook een zelfreinigend vermogen te ontstaan. Sponsors zeggen meteen: dit vinden we helemaal niets”. FC Antwerp is vier geldschieters kwijtgeraakt sinds de aanstelling van Overmars, voor in ieder geval dit seizoen.

Tweede kans

Overmars beloofde bij zijn aanstelling “dat wat bij Ajax is gebeurd, hier niet meer zal gebeuren”. Volgens Antwerp heeft de ex-profvoetballer recht op een tweede kans. Daar is Hamer het mee eens, maar zij had het “normaal gevonden als hij juist een gesprek met de vrouwelijke medewerkers had gehad.” Ze vindt het verkeerd dat Overmars “zomaar van bovenaf in de organisatie is gedropt”.

Volgens de nieuwe regeringscommissaris is het “ontzettend belangrijk om met de omgeving in gesprek te gaan” wanneer iemand die zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag wordt opgenomen binnen een organisatie. “We moeten niet op iedereen een stempel drukken dat je voor eens en voor altijd verkeerd bent, maar je moet wel heel goed kijken dat je ervoor zorgt dat de omgeving daar zijn plek in vindt”, aldus Hamer. Ook benadrukt ze dat het strafrecht moet worden gerespecteerd.

Sven op 1 met Mariëtte Hamer

Ster advertentie
Ster advertentie