Europese verkiezingen komen eraan: 'Ondermijning van democratie door buitenlandse machten is gevaarlijk'
- Nieuws
- Europese verkiezingen komen eraan: 'Ondermijning van democratie door buitenlandse machten is gevaarlijk'
Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, is het voor Tom Berendsen (CDA) en Kim van Sparrentak (GroenLinks) tijd om de noodzaak van een sterk Europees Parlement aan het licht te brengen, vertellen ze bij Spraakmakers. Maar hoe doe je dat als de opkomst vaak maar 40 procent is? "De gemiddelde kiezer begrijpt de Tweede Kamerverkiezingen ook niet precies", zegt Berendsen.
Video niet beschikbaar
Een sterk Europa, dat is het doel, zeggen zowel Berendsen als Van Sparrentak. "Ondermijning van onze democratie door buitenlandse mogendheden zoals China, Rusland en Qatar-gate is gevaarlijk. Het is in hun belang om Europa te verzwakken, dus we moeten hier streng op zijn", aldus Van Sparrentak. "We laten zien waarom Europa belangrijk is."
Complexiteit
Volgens Van Sparrentak heeft die "buitenlandse inmenging soms beter door hoe belangrijk Europa is" dan Nederlanders zelf. "Er is onbekendheid met Brussel, ondanks inspanningen om Europa dichter bij de mensen te brengen", zegt de GroenLinks-vertegenwoordiger. Berendsen erkent dat het "complex" is met "verschillende instituties en wetgevingsprocessen."
Oppositie-coalitie
Bovendien werkt het Europees Parlement anders dan de onze. "In het Europees Parlement met 705 leden is het voor individuele parlementariërs belangrijk om hard te werken en coalities te bouwen rondom hun plannen. Er is geen oppositie-coalitie zoals in Nederland, wat meer ruimte biedt om invloed uit te oefenen", legt Van Sparrentak uit.
Berendsen stelt dat Nederlandse parlementariërs mogelijk een voorsprong hebben in Brussel vanwege hun ervaring met compromissen. "Nederlanders zijn harde werkers en spreken de taal goed genoeg voor informele gesprekken, wat hen invloedrijke posities oplevert in het Europees Parlement."
Europese samenwerking
"De uitdaging is om zaken die belangrijk zijn voor Nederland te verbinden met wat belangrijk is voor collega's in andere landen", gaat Van Sparrentak verder. Het lijkt er echter wel op dat dat lastiger gaat worden, omdat er een verschuiving in het Europarlement lijkt aan te komen. "Ik maak me zorgen over deze groei van rechts, omdat het de Europese samenwerking ondermijnt", zegt Berendsen.
Onderhandelingstafel
"Partijen die uit de EU willen stappen of deze van binnenuit willen afbreken, helpen niet bij het behouden van draagvlak voor Europese samenwerking", gaat Berendsen verder. "Voorstellen doen. Radicaal rechts heeft geen inhoudelijke voorstellen gegeven. Ze zitten niet aan de onderhandelingstafel."
'Europe, what else?'
Ook de lage kiezersopkomst baart Berendsen en Van Sparrentak zorgen. Eerdere pogingen om de opkomst te verhogen mislukten. Zo werd de slogan 'Europa, best belangrijk' in het leven geroepen. De Spraakmakers-communityleden kwamen met andere voorstellen, zoals: 'Europa, samen kan het', 'Europa maakt het kleine Nederland groter' en 'Europe, what else?' Berendsen en Van Sparrentak houden het toch bij hun eigen slogans, vertellen ze. "De campagne is begonnen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.