Politiek
EO

'Wolf te goed beschermd door Europese regels'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wolf te goed beschermd door Europese regels'

Sijbe Knol, fractievoorzitter van de Fryske Nationale Partij in Friesland, wil maatregelen nemen tegen de oprukkende wolf in zijn provincie. Maar dat gaat niet zomaar, want Europese regels beschermen het dier. "Er is weinig ruimte voor lokale verschillen in Europa", zegt hij in Dit is de Dag.

Thema-uitzending van Dit is de Dag: Brussel of Nederland, wie heeft de macht?

Video niet beschikbaar

"Wij hebben drie jaar lang geprobeerd om aan boeren uit de provincie uit te leggen dat we er niks aan kunnen doen", zegt Knol. "We zijn op talloze werkbezoeken geweest, hebben subsidiemaatregelen beschikbaar gesteld. Dat werkt voor een klein deel van de boeren wel, maar voor een groot deel ook niet."

De wolf wordt in Europa beschermd door de in 1979 getekende conventie van Bern. "De wolf had op dat moment weinig leefgebied in Europa, en ik denk dat het ook terecht was dat hij toen bescherming genoot", zegt Knol.

Niet vogelvrij

Maar veertig jaar later gaat het een stuk beter met de wolf. Zo goed dat hij zich enkele jaren geleden na anderhalve eeuw afwezigheid weer vestigde in Nederland. En daar hebben boeren in de drie noordelijkste provincies flink last van, want wolven vallen hun vee aan. Friese boeren riepen recent zelfs op om een hek om de provincie te zetten en zo de wolf te weren.

"Wij zijn op een punt gekomen dat je zegt: misschien zou je die regelgeving na 40 jaar met een toegenomen wolvenpopulatie ter discussie moeten stellen", zegt Knol. "Daarmee verklaren we de wolf niet volledig vogelvrij, want dan ga je meteen terug naar de situatie van de jaren zeventig. Maar je moet wel de discussie voeren en er moet ruimte zijn om een behoorlijke keuze te maken."

Verkeerde loket

Hij schreef een brief naar de Europese Commissie om de wetgeving aangepast te krijgen. Of dat verschil gaat uitmaken is 'koffiedik kijken', zegt Knol. "Onze gedeputeerde heeft de afgelopen twee dagen in Brussel gezeten met een afvaardiging van de commissie. Dan zie je dat twaalf natuurministers van verschillende lidstaten aandringen om de wetgeving overeind te houden, met de hoge beschermingsstatus voor de wolf."

Volgens oud-Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) is Knol bij de Europese Commissie aan het verkeerde adres. Want de conventie van Bern is een verdrag van de Raad van Europa, niet van de Europese Unie. "Meneer Knol moet in eerste instantie naar Straatsburg, want daar zit de Raad van Europa. Hij moet daar zeggen dat het verdrag van Bern in oorsprong moet worden aangepast, en vervolgens de Nederlandse natuurbeschermingswet. Daar wil ik eventueel best bij helpen."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie