Voormalig CDA-leider Sybrand Buma: 'Als ik kan kiezen tussen een politiek debat en Netflix, dan gaat Netflix aan'
- Nieuws
- Voormalig CDA-leider Sybrand Buma: 'Als ik kan kiezen tussen een politiek debat en Netflix, dan gaat Netflix aan'
Sybrand Buma werkte 25 jaar op het Binnenhof. Hij was Tweede Kamerlid, fractievoorzitter van het CDA en één van de architecten van het kabinet-Rutte III. Twee jaar geleden trad hij in de voetsporen van zijn vader en enkele voorvaderen, Buma werd burgemeester in Friesland. Met Rutger praat Buma over zijn leven en werk in Leeuwarden, heimwee naar Den Haag en natuurlijk komt de verkiezingsnederlaag van zijn partij ter sprake.
Voormalig CDA-leider Sybrand Buma (28 maart 2021) - De Nacht van Rutger
Minder stress
Sinds de zomer van 2019 is Sybrand Buma burgemeester van de Friese hoofdstad. Het bevalt hem vanaf de eerste dag, heimwee naar het Binnenhof is er niet. "Ik vind het heerlijk. Het is toch een minder stressvol vak. Het is wel druk, maar als politicus sta je toch echt 24 uur per dag aan. Wat ik nu doe heeft dat minder, het is gestructureerder. Niet iedere dag weer totaal onverwacht, je hebt veel meer verwachte dingen. En ik was er ook wel klaar mee, ik heb het jarenlang gedaan natuurlijk in de politiek!"
Geen politieke junkie
Nu Buma uit de Haagse stolp vertrokken is, heeft hij de afgelopen verkiezingscampagne aan zich voorbij laten gaan. "Ik heb niets gezien, was zo blij dat ik het niet hoefde te doen zelf. Ik heb er gestaan, alle debatten gedaan, dat zijn Olympische wedstrijden ongeveer. Ik heb op een gegeven moment de tv aangezet en zat ik te kijken of ik mezelf zag staan, dat kijkt helemaal niet rustig. Ik heb hem uitgedaan. Als ik kan kiezen tussen een politiek debat en Netflix, dan gaat Netflix aan. Ik voel me geen politieke junkie in het spel. Ik zal niet zo gauw kijken om het steekspel te zien, daar haal ik geen ontspanning uit."
Jeukende vingers
De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen pakte voor het CDA slecht uit, toch heeft Buma nooit overwogen om zich met de campagne te bemoeien. "Het gaat me aan het hart, zo'n uitslag. Het is mij ook overkomen in 2012, dus ik weet hoe het voelt. Maar er is ook een weg omhoog, dat heb ik ook meegemaakt. Dus ik word er ook niet levenssomber van of zo. Ik weet uit mijn eigen ervaring dat adviezen van buiten nooit echt hielp. Ik ben nu ook burgemeester van Leeuwarden, en ik ben niet oud-politicus."
Leeuwarden
In de zomer van 2019 kreeg Buma de Leeuwarder ambtsketen voor het eerst omgehangen. Hij voelt zich er thuis. "Ik vind dat Leeuwarden als stad een beeld moet hebben van waar wil je in de toekomst zijn. Dus ik kan ook zeggen: waar staan we in 2028, waar verdient de Leeuwarder dan zijn geld mee? Wat ik heel erg leuk vind, en het klinkt als een cliché, je bent echt dichterbij mensen. Er is bijna niks zo leuk als het verhaal van een 100-jarige te horen. Ik ga dus naar mensen als ze 100 worden, als ze 105 worden en daarna ga ik ieder jaar. Door corona kan dat niet. Dus er werd iemand 107. Zal ik dan bellen? 'Nee, komt volgend jaar maar!' Dat zijn toch mooie grappen. Dan hoor je het leven van mensen in Friesland die vaak in armoede voor de oorlog zijn opgegroeid. Ik verslind die verhalen."
Lobbyen voor Leeuwarden
In zijn eerste speech als burgemeester zei Sybrand Buma: 'Ik mag dan wel weg zijn uit Den Haag, Den Haag is nog niet van mij af.' Hiermee doelde hij op het lobbywerk dat hij voor Leeuwarden in de Hofstad gaat doen. "Ik heb persoonlijke contacten in Den Haag, kan dus makkelijker even iemand vragen als je iets wil bereiken. Het gaat bijvoorbeeld om ministers. Met een minister van Justitie bellen over een gevangenis in Leeuwarden waar al of niet zware criminelen opgesloten worden. Lobby is niet altijd: 'Ik wil geld', het is ook: 'Ik hoor dat dat gaat gebeuren en ik wil dat dat pas gebeurt als de boel veilig is.' En als ik dan het signaal krijg dat het heel snel gaat, dan kan het zijn dat ik de telefoon pak en minister Dekker bel. Als ik niet had gebeld, was het misschien ook wel gebeurd. Dat is het moelijke van lobbyen."
De Nacht van Rutger (PowNed)
In ‘De Nacht van Rutger’ voert Rutger Castricum met zijn gast aan het begin van de nacht een prettig gesprek. Dit doet hij vanuit zijn eigen huis, in die mooie stad achter de duinen, aan zijn coronaproof keukentafel. Iedere zaterdag op zondagnacht in maart, van 00:00 uur tot 01:00 uur op NPO Radio 1. Op zondag 6 juni start het nieuwe seizoen.