Commotie in Den Haag: 'Dit is niet te voorkomen'
- Nieuws
- Commotie in Den Haag: 'Dit is niet te voorkomen'
De schok is groot in Den Haag nu het college van de gemeente is gevallen vanwege het corruptieonderzoek naar twee wethouders. Volgens politicoloog Peter Castenmiller is het de kracht van de lokale politiek dat je er dicht op zit, maar dit maakt bestuurders ook kwetsbaar. Kun je lokale politiek bedrijven zonder je op het snijvlak van belangenverstrengeling te bevinden?
Video niet beschikbaar
De Mos heeft er volgens Lot van Bree, verslaggever van Omroep West nooit een geheim van gemaakt gefinancierd te worden door lokale ondernemers. In zijn verweer zegt hij dat hij geen landelijke partij heeft om hem te subsidiëren. "Er zijn wel meer lokale partijen die ook niet onder zo’n landelijke partijkartel vallen", aldus Van Bree.
De charme van een volkspartij als Groep de Mos is volgens de politiek verslaggever, dat het echt mensen zijn uit de stad. Geen raspolitici die opgegroeid zijn binnen een partij, maar een baan hadden of een onderneming. "Het lijkt er nu op dat dit toch heel kwetsbaar is en dat men kennelijk snel over dat lijntje van belangenverstrengeling kukelt."
Giften en sponsors
Sabine van Zuydam adviseert lokale overheden over integriteitskwesties. Zij denkt dat het best mogelijk is voor lokale partijen om giften aan te nemen, maar dat het vooraf duidelijk moet zijn door wie en waarom er gedoneerd wordt. Er had volgens haar van tevoren onderzocht moeten worden of deze financiering een probleem zou zijn. Dus voordat ze benoemd werden tot wethouder. Onduidelijk is of dat ook is besproken, want de benoeming en het proces daaromheen vindt doorgaans achter gesloten deuren plaats.
Richard de Mos (Groep de Mos) voert het woord tijdens de raadsvergadering over het coalitieakkoord.
Individuele gevallen
De Mos ging er altijd prat op dat hij individuele mensen die tussen wal en schip vielen, kon helpen. Maar dat lijkt zich nu tegen hem te keren. "De grens is natuurlijk dat je opkomt voor iemands belangen en daar ook iets voor terug krijgt", zegt Castenmiller, "daar wordt nu dus onderzoek naar gedaan."
Dit is een uniek geval, maar hoe groot is de kans dat dit nog eens gebeurt? "Dit is niet te voorkomen", aldus Castenmiller. Volgens Van Zuydam kun je dit beter voorkomen door vooraf een goede screening te maken. Waar zitten de knelpunten per bestuurder. Van Zuydam: "Wat je wilt voorkomen is dat er verwarring ontstaat over de aard van de giften zodat de besluitvorming zuiver blijft en dat belangenverstrengeling voorkomen wordt."
Glijdende schaal
In het geval van De Mos zouden lokale ondernemers voordeel hebben gehad bij zijn besluitvorming. Volgens Van Zuydam moeten lokale politici bij elke casus goed afwegingen hoe ver je kan gaan om het individu te vertegenwoordigen.
Corruptie in Den Haag: is dit een unieke kwestie of zou het zomaar nog eens kunnen gebeuren?