Politiek
KRO-NCRV

SGP-voorman Van der Staaij: avondklok nog een brug te ver

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP-voorman Van der Staaij: avondklok nog een brug te ver

"Een botte maatregel", zo noemt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij het instellen van een avondklok. "Wij staan nog steeds uitermate negatief tegenover een avondklok", aldus de SGP-voorman bij 1 op 1 in aanloop naar het debat hierover dat later deze week in de Tweede Kamer plaatsvindt.

Video niet beschikbaar

Eerder steunde de SGP een motie die verzocht om vooral geen avondklok in te stellen. En ook nu nog, met de toenemende dreiging van de coronamutaties en toenemende druk van experts om meer te doen, zegt Van der Staaij nog geen hele klemmende argumenten te hebben gehoord om in te stemmen met een avondklok. "De avondklok is een maatregel die waarschijnlijk urenlang alle mogelijkheden afsnijdt om het huis uit te gaan", licht hij toe. Daarbij haalt hij als voorbeeld iemand aan die overdag druk is met werk en 's avonds niet langer een bezoek aan zijn eenzame moeder zou kunnen brengen.

Coronamaatregelen te vaak alles of niets

De botheid zit volgens de SGP'er in de alles-of-niets-benadering, die hij ook bij andere coronamaatregelen bespeurt. Zo is Van der Staaij ook kritisch op de verlenging van de scholensluiting. "Het is een stevige maatregel met een fors prijskaartje." Liever zou de SGP zien dat wordt gekeken naar tussenmogelijkheden, zoals bepaalde klassen al dan niet om en om naar school te laten gaan. "Het dreigt bij coronamaatregelen te vaak uit te lopen op alles of niets."

Motie van wantrouwen was 'serieuze overweging'

Afgelopen vrijdag viel het kabinet naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Op eigen initiatief, want het politieke debat waar ook de politieke consequenties bij horen wordt pas deze week gehouden. Van der Staaij had het graag anders gezien, maar heeft ook begrip voor het besluit. "Het was de koninklijke weg geweest als het aftreden van het kabinet in de Kamer was gebeurd na het debat. Tegelijkertijd, in alle turbulentie, kan ik mij er ook wel iets bij voorstellen dat het niet meer op te sparen was tot het debat."

Andere partijen, waaronder GroenLinks, kondigden een motie van wantrouwen tegen het kabinet aan. Een dergelijke motie steunde de SGP tot nu toe nooit, maar dit keer was het zelfs voor de SGP "een hele serieuze overweging geweest". Over het rapport Ongekend Onrecht over de toeslagenaffaire, zegt Van der Staaij dan ook: "Ik heb zelden of nooit rapporten gezien met deze hardheid in de conclusies. Zo sterk dat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden en een dringend beroep op alle staatsmachten om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen. Daar word je even stil van."

Ook binnen de SGP-fractie is gesproken over wat de Tweede Kamer voor lessen moet trekken uit het rapport. Zo heeft de fractie besloten voortaan niet meer akkoord te gaan met wetsvoorstellen zonder hardheidsclausule – een onderdeel dat ontbrak bij de kindertoeslagenwetgeving. Ook wil Van der Staaij dat de Tweede Kamer haar waakhondfunctie versterkt door meer eigen initiatief te nemen.

SGP-voorman Van der Staaij: avondklok nog een brug te ver

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie