Politiek
BNNVARA

Pia Dijkstra krijgt plek in Museum van de Democratie: 'Volhardend en toegewijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pia Dijkstra krijgt plek in Museum van de Democratie: 'Volhardend en toegewijd'

Pia Dijkstra krijgt een plekje in het Museum van de Democratie van De Nieuws BV. Niemand minder dan voormalig politiek verslaggeefster Wouke van Scherrenburg kent het haar toe: "Haar volharding en ongelofelijk grote geduld hebben ervoor gezorgd dat we nu een donorwet hebben en met evenveel toewijding is ze bezig gegaan met het onderwerp 'voltooid leven'," aldus Van Scherrenburg.

Video niet beschikbaar

In 2010 komt Pia Dijkstra de Tweede Kamer binnen met een indrukwekkend aantal voorkeursstemmen. Tot dan toe kennen mensen haar vooral als presentatrice van het NOS Journaal en van programma's als EenVandaag en Vinger aan de pols.

Medisch ethische dossiers

Van Scherrenburg vindt de volhardende houding waarmee Dijkstra zich in heeft gezet voor medisch ethische vraagstukken bewonderingswaardig: "Zij heeft met ongelofelijk geduld ervoor gezorgd dat we nu een donorwet hebben. Jarenlang is daarover gesproken en dat leidde nooit tot resultaat. Zij heeft dat er uiteindelijk doorgekregen." In 2016 werd een door Dijkstra geïnitieerd wetsvoorstel aangenomen dat ervoor zorgde dat mensen automatisch donor zouden worden, tenzij ze anders aangeven.

In de Tweede Kamer wordt het wetsvoorstel met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen aangenomen. Ook in de Eerste Kamer is het kantje boord. Daar wordt het initiatiefwetsvoorstel van Dijkstra met 38 stemmen voor en 36 stemmen tegen ook aangenomen. Op de vraag hoe democratisch dit dan is, is Van Scherrenburg kort: "Het is een democratische meerderheid. Dus het is democratisch."

Voltooid leven

Ook zette Dijkstra het vraagstuk over voltooid leven weer op de agenda. Dijkstra pleit ervoor dat ouderen die hun leven als voltooid zien op een waardige manier uit het leven kunnen stappen. "Dat gaat ze niet afmaken, want dat heeft een hele lange adem nodig voordat dat, net als de donorwet, geaccepteerd zal worden."

Dijkstra heeft de nodige kritiek en haat over zich heen gekregen door zich met deze twee dossiers bezig te houden. Ook op sociale media zoals Twitter en Facebook zie je soms zelfs doodsverwensingen voorbij komen aan het adres van het Kamerlid. Hoewel dit haar er nooit van heeft weerhouden door te gaan, is ze sinds de dood van D66-prominent Els Borst voorzichtiger geworden, zei ze eerder in De Vooravond.

Al in 2006 schreef Van Scherrenburg in haar boek Vrouwen op het Binnenhof dat het politieke klimaat onaangenaam was geworden. Dat is alleen maar erger geworden ziet Van Scherrenburg: "Er is zoveel haat en mensen die maar zitten te gillen. Iedereen [politici] die dat volhoudt jaar in jaar uit, petje af."

Vertrek

Na tien jaar vindt Pia Dijkstra het tijd voor een volgende generatie. Na de komende verkiezingen in 2021 zal ze niet terugkeren in de Tweede Kamer. Ook andere ervaren Kamerleden hebben aangegeven na de verkiezingen van 2021 niet verder te gaan. Hoewel deze Kamerleden voor langere tijd in de Kamer hebben gezeten, gebeurt het ook steeds vaker dat Kamerleden voortijdig vertrekken.

Van Scherrenburg: "Steeds meer politici zien de Tweede Kamer als opstapje voor een verdere carrière. Dat vind ik heel erg schadelijk. Dan zit je daar niet met zuivere motieven." Van Scherrenburg zegt wel dat overeind blijft dat nog steeds heel veel Kamerleden, zoals Pia Dijsktra, er zitten om naar eer en geweten het beste te doen voor dit land.

Het Musuem van de Democratie met Wouke van Scherrenburg

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie