Politiek
WNL

VVD: sluit direct Rusland af van betalingssystemen bij militaire confrontatie Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: sluit direct Rusland af van betalingssystemen bij militaire confrontatie Oekraïne

Als het Russische leger voorbij Donetsk en Luhansk trekt en de gehele Donbas-regio probeert in te lijven, dient het land direct van de internationale betalingssystemen afgesloten te worden. Dat zei het Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans (VVD) dinsdagochtend in Sven op 1. "Dan is er sprake van oorlog. We weten nog niets zeker, maar alle voortekenen wijzen de verkeerde kant op."

Video niet beschikbaar

Brekelmans is ook van mening dat het westen Rusland pijn kan doen door geen technologieën meer naar het land te exporteren. "Sommige technologieën hebben de Russen echt nodig." Momenteel wordt er in Parijs onderhandeld door de verschillende ministers van Buitenlandse Zaken over het sanctiepakket dat de EU zal opstellen naar aanleiding van het bevel van de Russische president Poetin om troepen te sturen naar de gisteren door Rusland erkende ‘volksrepublieken’ Luhansk en Donetsk.

"Over de precieze sancties is nog geen overeenstemming bereikt binnen de EU", aldus Brekelmans. "Dat moet echt vandaag gebeuren." Het verdere verloop van het conflict blijft lastig te voorspellen volgens het VVD-Kamerlid. "Poetin heeft troepen rondom heel Oekraïne gestationeerd dus hij kan veel kanten op. Ik denk dat Poetin steeds een stap verder zal zetten."

Of het bij Oekraïne blijft wat betreft de Russische ambities, durft Brekelmans niet te zeggen. "Ook door omliggende landen wordt de dreiging heel direct gevoeld. Daarom moet er meer materiaal naar de Europese oostgrenzen van de NAVO." Ook een forse investering in defensie is volgens het Kamerlid nodig. "Op de lange termijn is een investering van vier miljard niet voldoende."

Sven op 1 - 22 Feb 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie