Politiek
BNNVARA

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib gaat in hoger beroep: 'Het is een leiderschapskwestie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib gaat in hoger beroep: 'Het is een leiderschapskwestie'

Het onderzoek naar Khadija Arib was rechtmatig, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten in de zaak die de oud-Kamervoorzitter had aangespannen naar aanleiding van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Politiek duider Peter Kee weet dat Arib het hier niet bij laat: "Ze gaat in hoger beroep", zegt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Oud-Kamerlid Khadija Arib spande een zaak aan vanwege het rapport over grensoverschrijdend gedrag. Volgens Arib had het onderzoek niet ingesteld mogen worden door het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, oftewel: het presidium.

Arib in hoger beroep

De rechtbank heeft echter besloten dat de Tweede Kamer juist de plicht had als werkgever om de signalen over een onveilige werkomgeving 'op feitelijke juistheid te onderzoeken'. De rechtbank zegt ook dat het onderzoek vervolgens 'volgens de daarvoor geldende regels is uitgevoerd'.

De rechtbank maakt een essentieel onderscheid tussen haar functioneren als Kamerlid en als Kamervoorzitter. Kamerleden mogen geen onderzoek naar elkaar doen. Maar een Kamervoorzitter heeft een leidinggevende rol en daar kan dus wel een onderzoek naar worden ingesteld. Arib heeft in deze zaak een beroep gedaan op haar functioneren als Kamerlid maar de rechtbank is hier niet in meegegaan.

Arib laat via haar advocaat Geert-Jan Knoops weten dat ze in hoger beroep gaat. Zij noemen de uitspraak van de rechter 'buitengewoon teleurstellend'. Het zou namelijk in strijd zijn met de 'grondwettelijke positie van Kamerleden'.

Leiderschapskwestie

"Het is goed dat er nu eindelijk duidelijkheid over gekomen is", zegt Peter Kee. "Ik vind het zelf heel vervelend voor Khadija Arib. (...) Op voorhand heb ik gedacht, is het allemaal wel zo fraai?"

Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl, reageert: "Het is wel een beetje pijnlijk. Als je naar de zaak zelf kijkt, is het een leiderschapskwestie. Iemand is aangesteld om daar de boel te veranderen, is dat gaan doen op een manier die tot conflicten leidde. En vervolgens is het op persoonlijk vlak uitgevochten."

Wat als het een man was geweest?

Eerder sprak De Nieuws BV over de Zaak Arib met Devika Partiman, directeur van Stichting Stem op een Vrouw. Daarin had Partiman haar twijfels of de klachten richting Arib ook hadden plaatsgevonden als ze een man was. Ze benoemt dat uit onderzoek is gebleken dat mensen vrouwelijke leiders gevoelsmatig anders beoordelen dan mannelijke leiders. Partiman: "We zijn gewend in de politiek witte mannen te zien. Op het moment dat iemand daarvan afwijkt, beoordelen we die persoon vele malen strenger." Ze legt uit: "Het bulderen, het met de hand op tafel slaan en het autoritair leiderschap, accepteren we sneller van mannen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie