Podcast

Podcast de Dag in het teken van corona: alle afleveringen op een rij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast de Dag in het teken van corona: alle afleveringen op een rij

[NOS] Podcast De Dag staat sinds een week volledig in het teken van het coronavirus. Iedere werkdag brengt Elisabeth Steinz een nieuw achtergrondverhaal dat raakvlakken heeft met onderwerpen als besmetting, quarantaine of social distancing.

Hier vind je alle coronapodcasts van De Dag op een rij:

Dinsdag 2 juni

De versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juni wordt door velen gevoeld als een herwonnen vrijheid. Maar voor handhavers blijkt het lastig de veranderende regels steeds maar weer uit te leggen.

Richard Gerrits van de vakbond BOA-ACP vertelt in podcast De Dag dat hij met bezorgdheid heeft gekeken naar situaties waar het zo druk werd dat BOA's hun werk niet konden doen. Hij wijst daarbij ook naar de demonstratie op de Dam, waar het een bewuste keuze was om niet in te grijpen, maar waar dat volgens hem wel had gemoeten en ook had gekund zonder dat er geweld bij hoefde te komen kijken.

Op andere plekken lukte het wel om de drukte in goede banen te leiden, zoals op wat waarschijnlijk het grootste terras van Nederland is: een aaneenschakeling van terrassen van 14 strandpaviljoens in Hoek van Holland. Ondernemer Jacko Roest vertelt hoe de coronamaatregelen daar juist voor meer overzicht en rust zorgden.

{podcast audio="135069" caption="#596 - BOA's: versoepelde coronaregels niet te handhaven" }

Vrijdag 29 mei

Vanaf 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer reist een mondkapje dragen, maar die mondkapjes 'hoeven geen bescherming te bieden'. Sterker, medische mondkapjes die echt goed beschermen zijn verboden, want die zijn uitsluitend bestemd voor de zorg. Is de verplichting om mondkapjes te dragen in het OV een wassen neus? En hoe handhaaf je het?

In podcast De Dag hoor je over de zorgen van treinpersoneel, buschauffeurs en BOA's. Zo verwacht Wim Eilert, bestuurder bij de vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC, dat er te volle treinen gaan komen, met alle gevolgen van dien.

En waar ouderen de mondkapjesplicht veelal zinvol vinden, is dat voor jongeren een ander verhaal. Romy Beijersbergen van NOS Stories vertelt met welke vragen zij zitten en legt tussen neus en lippen door ook nog even uit hoe je zo'n mondkapje op een goede manier gebruikt.

{podcast audio="129897" caption="#595 - Alles over de verplichte niet beschermende mondkapjes" }

Donderdag 28 mei

De corona-uitbraak is zoals bekend voedingsbodem voor allerlei complottheorieën en er gaan ook veel andere nepberichten over het virus rond op internet. Die informatieruis wordt rondgepompt en gevoed door mensen die ervan profiteren. Anti-vaxers bijvoorbeeld, die nu al voorsorteren op een eventueel corona-vaccin. Maar ook politici, die zich willen profileren als vijanden van de gevestigde orde.

In podcast De Dag vertelt Nico Terpstra, de voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij, wat hij allemaal voorbij ziet komen. Hij stoort zich aan populistische politici en sommige vakgenoten die vervolgens aan de haal gaan met dit soort berichten. Politicoloog André Krouwel zet uiteen welk belang deze politici daarbij hebben. Ze spinnen er garen bij en je kunt daarom volgens hem stellen dat corona tot meer populisme leidt.

{podcast audio="128747" caption="#594 - Wie profiteren van de corona-complotten?" }

Woensdag 27 mei

In Sioux Falls in de VS, in Côtes d'Armor in Frankrijk, in Groenlo in Nederland en vele andere plaatsen wereldwijd zijn opvallend veel besmettingen vastgesteld onder het personeel van vleesverwerkende bedrijven. De exacte oorzaak is nog onbekend en de industrie doet er alles aan om maatregelen te nemen. Maar bovenal legt de crisis de kwetsbaarheden bloot van de vleesverwerkende industrie, die sterk op goedkope arbeidskrachten leunt.

In de podcast De Dag zegt Foodlog-hoofdredacteur Dick Veerman dat de vleesindustrie in de loop der jaren 'veel te efficiënt' is geworden, waardoor volgens hem alles als een kaartenhuis in elkaar zakt als er ergens iets fout gaat. De coronapandemie dwingt ons om fundamenteel anders naar de voedselketen te kijken, zegt hij.

In Duitsland zien ze ook in dat het werken met goedkope arbeidsmigranten uit Oost-Europa niet langer kan, vertelt Nieuwsuur-verslaggever Dieuwke van Ooij. Zij zocht arbeidsmigranten op die vlak over de grens in Duitsland wonen en in Nederland werken. De uitbraken bij slachterijen zorgen daar voor veel spanningen. De Duitse regering werkt al aan plannen om de industrie ingrijpend te veranderen.

{podcast audio="128289" caption="#593 - Hoe corona ons dwingt anders naar vlees te kijken" }

Dinsdag 26 mei

NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink zet in een tweeluik op een rij wat vijf maanden wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus heeft opgeleverd.

In het eerste deel, gisteren, spraken we over wat we wel en niet weten over de oorsprong van het virus, hoe het zich gedraagt en verspreidt. Vandaag, in deel twee, hoor je alles over wat er bekend is over de ziekteverloop als je besmet bent met covid-19, over de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin.

{podcast audio="128288" caption="#592 - Wat we nu weten over het coronavirus (deel 2)" }

Maandag 25 mei

We weten nu veel meer over het coronavirus dan aan het begin van de uitbraak, maar er zijn ook nog veel vragen. In De Dag een overzicht van wat wetenschappelijke studie en voortschrijdend inzicht ons in vijf maanden gebracht hebben.

NOS-gezondheidszorg-redacteur Rinke van den Brink zet in een tweeluik op een rij wat de wetenschap inmiddels heeft ontdekt over het virus, dat wereldwijd samenlevingen tot stilstand heeft gebracht. In het eerste deel gaat het over het virus zelf, waar het vandaan komt en hoe het zich verspreidt via mensen, dieren, kinderen, door de lucht, en via oppervlakken.

Morgen hoor je alles over wat er bekend is over de ziekte die je door het virus krijgt, de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin.

{podcast audio="127526" caption="#591 - Wat we nu weten over het coronavirus (deel 1)" }

Vrijdag 22 mei

Terwijl de coronamaatregelen overal in Europa versoepeld worden en landen onderling bondjes maken om reisverkeer deze zomer misschien toch mogelijk te maken, is er één iemand die al met zijn auto is vertrokken om het continent te doorkruisen. Journalist Tijn Sadée maakt een rondreis om te kijken tegen welke hindernissen hij onderweg aanloopt en hoe Europa er bij ligt. Hij vertelt erover in podcast De Dag.

Mogelijk volgen meer Nederlanders zijn route deze zomer. Dat hangt af van wat verschillende landen toelaten. NOS-buitenlandredacteur Eline de Zeeuw zet op een rij welke landen afspraken met elkaar maken, welke reisbubbels er zijn en wat er voor Nederlanders mogelijk is.

De Belgische Lieke Keulemans hoopt op een bondje tussen Nederland en België. Ze wijst erop dat in de hele discussie over het al dan niet openen van de grenzen voorbij wordt gegaan aan mensen die in de grensregio's wonen en voor andere doeleinden dan toerisme de grens over moeten. Zoals zij zelf.

{podcast audio="127469" caption="#590 - Roadtrip en reisbubbels: wat er mogelijk is in Europa" }

Donderdag 21 mei

Met alle verontrustende cijfers over de economie en werkloosheid die voorbijkomen zou je bijna vergeten dat achter al die getallen ook verhalen schuil gaan. In podcast De Dag hoor je vier mensen die door de coronapandemie van de een op de andere dag zonder werk kwamen te zitten.

{podcast audio="127441" caption="#589 - Baan kwijt in een pandemie - vier verhalen" }

Woensdag 20 mei

Zoals verwacht gaan de aangekondigde versoepelingen per 1 juni door. Dat is volgens premier Rutte verantwoord, gezien de cijfers over de corona-epidemie en het laatste advies van het Outbreak Management Team. Maar was niet versoepelen wel een optie? De druk op het kabinet om de economie weer aan te zwengelen liep de afgelopen weken flink op.

In De Dag bespreekt parlementair verslaggever Remko Theulings van EenVandaag wat er voorafging aan het besluit om de versoepeling door te zetten. De telefoon van de premier stond volgens Theulings de afgelopen weken roodgloeiend en er is gepolderd als nooit te voren.

{podcast audio="127414" caption="#588 - 'Niet versoepelen was geen optie'" }

Dinsdag 19 mei

Er zijn twee frontlinies in de strijd tegen corona: één is die van de hulpverleners, zorgmedewerkers en artsen, en de andere frontlinie die ons veilig moet houden draait om data. Welke rol spelen big data en technologie in de strijd tegen corona? Welke data kunnen helpen om levens te redden? Hoe zorg je ervoor dat je persoonlijke gezondheidsgegevens veilig gebruikt worden?

{podcast audio="127394" caption="#587 - De nieuwe frontlinie: big data" }

Maandag 18 mei

Een deel van de studenten loopt vertraging op door de coronacrisis. Dat kan komen doordat een scriptie-onderwerp niet meer haalbaar is, bijvoorbeeld omdat onderzoek niet mogelijk is. Of een stage kan niet, of later worden gelopen. Ook is het voor sommige studenten niet mogelijk thuis rustig en gestructureerd te studeren.

{podcast audio="127375" caption="#586 - Ook studenten hebben problemen door corona" }

Vrijdag 15 mei

Verschillende Zuid-Amerikaanse leiders bagatelliseerden de corona-uitbraak. Meest zichtbaar was de Braziliaanse president Bolsonaro, maar ook in Mexico en Nicaragua werd de impact van het virus weggewuifd. Inmiddels stijgt het aantal besmettingen snel, en groeit de vrees voor de effecten op lange termijn.

{podcast audio="127307" caption="#585 - Hoe corona regeringen in Zuid Amerika kan laten wankelen" }

Donderdag 14 mei

Op 31 mei eindigt het huidige pakket aan steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Een dag later moet het nieuwe pakket van kracht worden. Een overgangspakket, want ook de overheid ziet in dat de coronacrisis niet de korte, V-vormige recessie oplevert waarop gehoopt werd, maar een langdurige realiteit is waarop bedrijven zich moeten aanpassen. En dat betekent: ontslagen. Heel veel ontslagen.

In De Dag vertellen politiek verslaggever Marleen de Rooy en economie-verslaggever Nik Wouters over hoe politiek, werkgevers en werknemers zich opmaken voor wat komen gaat.

{podcast audio="127280" caption="#584 - Daar komt de ontslaggolf" }

Woensdag 13 mei

De coronamaatregelen worden soepeler, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws. De zogenoemde 'kwetsbare groepen' lopen meer risico op besmetting en moeten zelf maatregelen nemen om beschermd te blijven. Vaak betekent dat meer isolatie dan de afgelopen weken al het geval was.

Honderdduizenden mensen die normaal prima functioneren in de samenleving staan aan de kant en voelen zich vergeten. Mensen met een chronische ziekte of een verlaagde weerstand bijvoorbeeld en ook al die zeventigplussers die gewoon thuis wonen en zich fit en vitaal voelen.

In De Dag pleiten ouderenbond Anbo en Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, voor een oplossing voor deze groepen. Ze kunnen niet zomaar apart gezet worden, zegt Iederin. De Anbo denkt aan meer testmogelijkheden voor ouderen. Verder vertelt Jennifer Brouwer hoe het is om in deze tijd met MS te leven.

{podcast audio="127257" caption="#583 - Aan huis gekluisterd door versoepeling" }

Dinsdag 12 mei

Nu de maatregelen tegen het coronavirus in Europa stap voor stap versoepeld worden neemt het risico op nieuwe uitbraken toe. In Zuid-Korea, China en Japan hebben ze daar al mee te maken en wordt gevreesd voor een mogelijke tweede golf. Wat kunnen we leren van deze landen en hoe voorkomen wij in Europa een tweede golf?

De Nederlandse Eva Ruis woont in Zuid-Korea en maakte van dichtbij mee hoe dat land sinds eind januari zeer succesvol de corona-uitbraak heeft aangepakt. Maar nu lijkt er toch opeens een brandhaard. Ruis vertelt wat dat voor de bevolking betekent: terug naar strengere maatregelen.

Ook in China is de angst voor een tweede golf van het coronavirus toegenomen nu in de stad Wuhan nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Correspondent Garrie van Pinxteren zet uiteen hoe de Chinese overheid er alles aan doet om de brandhaarden in te dammen.

{podcast audio="127238" caption="#582 - Wat Azië ons leert over een tweede golf" }

Maandag 11 mei

Het is een opmerkelijke paradox: nu er door corona meer tijd is om te lezen, en er ook meer gelezen wordt, heeft de boekenbranche het moeilijk. Boekhandels kampen met gigantische omzetdalingen en zien vooral Bol.com profiteren van de leeshonger. Schrijvers zien hun oplages verlaagd worden. En uitgevers zitten met ingewikkelde logistieke dilemma's vanwege de vele uitgestelde titels en de 'tsunami aan coronaboeken' die er aan zit te komen.

In podcast De Dag vertelt Joost Nijsen van uitgeverij Podium wat dit voor zijn uitgeverij betekent. De situatie zal hem ertoe dwingen selectiever uit te gaan geven, zegt hij.

Van schrijfster Jente Posthuma verschijnt deze maand haar tweede roman. Het zal voor haar de komende maanden lastig worden om iets te verdienen met publieke optredens. Maar, zegt ze, 'Ik ben altijd al blut geweest, er verandert eigenlijk weinig.'

En bij boekverkoper Broese hebben ze ook spannende weken beleefd. Maar bedrijfsleider Grietje Braaksma ziet dat juist nu het belang van de boekverkoper meer zichtbaar wordt.

{podcast audio="127219" caption="#581 - Lezen in lockdown" }

Vrijdag 8 mei

Nu Europese landen hun coronamaatregelen beginnen te versoepelen valt eens te meer op hoe verschillend de aanpak van corona in ieder land is. Die lappendeken aan verschillende regels en restricties leidt tot veel vragen en praktische problemen.

In podcast De Dag vertelt Sander van Hoorn, Europacorrespondent voor de NOS, hoe Europese instellingen worstelen met de vraag welke rol zij kunnen en moeten spelen in de coronacrisis. En waagt hij zich aan een analyse over de vraag of Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen te kleurloos en onzichtbaar is.

{podcast audio="127140" caption="#580 - Waar is de EU in de strijd tegen corona?" }

Donderdag 7 mei

Welke tests zijn er, wat vertellen die ons, waarom kunnen we er nu opeens wel veel meer van uitvoeren en hoe helpen ze corona in te dammen? En dan dat contactonderzoek: hoe gaat dat in z'n werk, en waarom gaat daar nu zoveel aandacht naar uit?

In podcast De Dag praat arts en journalist Sophie Broersen van het vakblad Medisch Contact ons bij over alles rondom testen. En Putri Hintaran van de GGD Regio Utrecht vertelt hoe contactonderzoeken werken en of de GGD'en klaar zijn voor de stroom aan onderzoeken die er komende tijd aan zitten te komen.

{podcast audio="127118" caption="#579 - Eindelijk gaan we testen, testen, testen" }

Woensdag 6 mei

Hoewel 'blijf thuis' al weken het credo is en op vakantie gaan door alle reisbeperkingen en coronamaatregelen een moeilijk verhaal lijkt te worden, zijn Nederlanders massaal vakantieplannen voor de zomer aan het maken.

De vraag naar vakantiehuisjes en andere accommodaties in Nederland is enorm, blijkt uit een belronde van De Dag. En nu verschillende landen hun maatregelen versoepelen en ook afspraken over toerisme beginnen te maken, hopen mensen toch nog naar het buitenland te kunnen.

{podcast audio="127094" caption="#578 - Vakantieman, waar kan ik heen?" }

Dinsdag 5 mei

Het aantal bedden op intensive care-afdelingen in Nederland moet structureel omhoog. Hoewel het aantal patiënten dat met een corona-infectie wordt opgenomen op de IC afneemt, blijven er ook op langere termijn meer bedden nodig. Dat zegt het hoofd van de intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda, Merijn Kant, in De Dag.

Er is volgens hem een serieuze investering in de zorg nodig en er moet zo snel mogelijk meer IC-personeel opgeleid worden.

{podcast audio="127070" caption="#577 - Amphia Ziekenhuis: nog jaren meer IC-bedden nodig" }

Maandag 4 mei

Spanje en Italië, de twee landen in Europa die vanwege corona het diepst hebben ingegrepen in het leven van hun burgers, laten de teugels eindelijk ietsje vieren. In Spanje mag iedereen sinds dit weekend onder voorwaarden weer even naar buiten en Italië gaat vanaf vandaag wat van het slot. Hoe ziet dat sprankje hoop eruit?

Correspondent Rop Zoutberg vertelt in podcast De Dag over de spanning en verdeeldheid die nu in Spanje voelbaar zijn. Het was voor de regering volgens hem makkelijker om de Spanjaarden in huis op te sluiten dan dat het nu is om het slot er weer af te halen. Mensen zijn angstig, zijn verdeeld over de maatregelen en hebben minder vertrouwen in de regering en in elkaar. In Italië heerst ook nog veel angst, vertelt Isaac van Aggelen, die samen met zijn Italiaanse vrouw en twee kinderen in Cerveteri woont, even ten noordwesten van Rome.

Ook in Italië zijn er nog veel regels en hoopt iedereen dat de herwonnen vrijheid tot excessen leidt. Isaac zelf heeft vandaag in ieder geval een topdag: hij heeft voor het eerst weer kunnen hardlopen en wordt hopelijk vanavond door zijn schoonmoeder getrakteerd op gamba's.

{podcast audio="127053" caption="#575 - Spanning in Spanje en Italië over versoepeling lockdown" }

Vrijdag 1 mei

Wat moet je als potentiële huiskoper, nu het land in de coronacrisis zit? Is het een goed moment om te kopen, nu de hypotheekrente nog laag is? Of kun je beter even wachten, in de hoop op dalende prijzen? Huizenmarkt-econoom bij de Rabobank Carola de Groot vertelt erover in de podcast De Dag. En hopelijk-ooit-huiseigenaar Marrit vertelt in de podcast waarom zij staat te popelen om een huis te kopen - maar in de huidige markt toch nog maar even wacht.

{podcast audio="126983" caption="#574 - Huizenkopers aarzelen tijdens de coronacrisis" }

Donderdag 30 april

De diagnose 'kanker' wordt in normale tijden wekelijks zo'n 3500 keer gesteld. Toen de coronacrisis uitbrak liep het aantal diagnoses snel terug, tot minder dan 2000 per week. Inmiddels durven mensen weer naar de dokter en loopt het aantal vastgestelde gevallen van kanker weer op. Belangrijk, want hoe eerder de ziekte opgespoord wordt, des te hoger de kans op een succesvolle behandeling.

In de podcast vertellen een arts en een patiënt hoe zij de coronacrisis beleven. Welke impact hebben de maatregelen om besmettingen met het coronavirus te voorkomen op de zorg voor patiënten met kanker? En hoe moet het als een tweede golf corona-zieken zich aandient?

{podcast audio="126961" caption="#574 - Hoe kanker behandeld wordt tijdens de corona-pandemie" }

Woensdag 29 april

Eind dit jaar moet de CO2-uitstoot aanzienlijk lager zijn. De corona-crisis zorgt voor een tijdelijke dip in de uitstoot, maar of die winst verzilverd kan worden is nog niet zeker. In de podcast De Dag vertelt Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving wat er tot nu toe bekend is over de klimaat- en milieueffecten van de coronacrisis, en welke factoren van invloed zijn op het al dan niet halen van de klimaatdoelen dit jaar. Sanne Akersloot is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Zij vertelt in de podcast wat er nodig is om de tijdelijke winst te verzilveren en van doelstelling naar beleid te komen, en van beleid tot wet- en regelgeving.

{podcast audio="126942" caption="#573 - Helpt of hindert corona de klimaatdoelen?" }

Dinsdag 28 april

Tijdens de ramadan wordt gevast tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dat betekent dat in alle vroegte wordt ontbeten en zodra de zon onder de horizon verdwenen is, mag de vasten worden gebroken met de iftar. Normaal een moment om met vrienden en familie samen te eten, maar buiten de huiselijke kring kan dat nu eigenlijk niet. Ook de moskee, normaal een belangrijke ontmoetingsplek, is dicht door de corona-crisis.

In deze aflevering van de Radio 1 podcast De Dag vertelt programmamaker Nadia Zerouali over haar ramadan. Zij houdt zich aan de ramadan, maar haar zoon niet, en haar partner woont in Marokko. Doordat ze nu niet met familie en vrienden kan afspreken, is haar ramadan anders dan anders en dat is een gemis, vertelt ze.

{podcast audio="126915" caption="#572 - Ramadan zonder samenzijn" }

Maandag 27 april

De koning heeft in de coronacrisis een verbindende rol. Daarmee geeft hij invulling aan de taak die hij als de zijne ziet, het verbinden van de samenleving. Koninklijk Huis-verslaggever Jozephine Trehy van de NOS vertelt over de momenten dat de koning zichtbaar was tijdens de coronacrisis, én wat er achter de schermen gebeurt.

Journalist Jutta Chorus schreef een boek over de regeerperiode van prinses Beatrix. Zij vertelt in de podcast over de momenten in haar regeerperiode waar zij de samenleving troost en verbinding probeerde te bieden. Ook gaat Chorus in op de publieke rol van Wilhelmina en Juliana in respectievelijk de oorlogsjaren en de watersnoodramp.

{podcast audio="126896" caption="#571 - Corona en de kroon" }

Vrijdag 24 april

In deze podcast De Dag spreekt viroloog Raoul de Groot, corona-onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht, over de 'wolk aan virussen' die zich in met name vleermuizen verzamelen. We hebben de afgelopen jaren al meerdere uitbraken gezien en volgens hem is de frequentie waarmee alleen al coronavirussen overspringen dermate hoog dat je kunt voorspellen dat het in de toekomst opnieuw fout zal gaan.

Ook in nieuwe influenza virussen ziet hij een gevaar. De Groot spreekt van een toekomstige oorlog tegen dit soort virussen waar we ons straks als deze pandemie voorbij is beter op moeten voorbereiden.

{podcast audio="126831" caption="#570 - Corona-viroloog: kwestie van tijd tot de volgende uitbraak" }

Donderdag 23 april

Hoe langer de intelligente lockdown duurt, hoe zwaarder ondernemers het krijgen én, zo vertelt kapster Angela Hermus uit Almere in podcast De Dag, hoe meer van hen clandestien werk verrichten. Ze ziet hoe kappers de coronamaatregelen naast zich neer leggen en bij mensen thuis gaan knippen, met alle gezondheidsgrisico's van dien.

{podcast audio="126806" caption="#569 - Gevolgen van een langere lockdown: 'Steeds meer kappers knippen zwart'" }

Woensdag 22 april

Hoewel veel mensen opgelucht zijn dat de basisscholen na de meivakantie weer gedeeltelijk opengaan, blijven er veel vragen over kinderen en corona. Hoe zit het met de besmettelijkheid van kinderen, wat weten we wel en wat weten we niet en de vraag na gisteravond is: wat weten we nu méér dan een paar weken geleden?

{podcast audio="126780" caption="#568 - Wat weten we nu meer over corona en kinderen? De dilemma's van ouders" }

Dinsdag 21 april

De wereldgezondheidsorganisatie is de laatste tijd onder vuur komen te liggen. In deze aflevering De Dag vertelt NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink waar die kritiek vandaan komt. Er zijn volgens hem strategische overwegingen om de lijnen met China open te houden, maar er is ook wel een en ander aan te merken op WHO-chef Tedros. Verder verklaart de kritiek op de WHO na virusuitbraken in het verleden mogelijk waarom er gehandeld wordt zoals nu gebeurt.

{podcast audio="126762" caption="#567 - Waarom de WHO China te vriend wil houden" }

Maandag 20 april

Het IMF voorspelt dat de coronacrisis zal leiden tot de grootste economische krimp sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De jaren van de Grote Depressie dus, die vooraf gingen aan de tweede wereldoorlog. In podcast De Dag bekijken we op welke manier die vergelijking klopt en ook waar hij mank gaat. Hoogleraar sociale en economische geschiedenis Bas van Bavel vertelt met welke economische rampen uit het verleden deze tijd (beter) vergelijkbaar is en welke lessen uit de geschiedenis ons zouden kunnen helpen. Hoofdeconoom van de Rabobank Menno Middeldorp bespreekt de actuele situatie en hoe de 'wederopbouw' eruit zou kunnen zien.

{podcast audio="126727" caption="#566 - Wat we kunnen leren van vorige economische rampen" }

Vrijdag 17 april

Veel mensen zien de komst van een vaccin tegen corona als dé oplossing voor de crisis die de pandemie wereldwijd veroorzaakt. Aan zo'n vaccin, dat besmettingen moet voorkomen, wordt dan ook met man en macht gewerkt: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden er momenteel ongeveer 70 coronavaccins ontwikkeld, waarvan er acht veelbelovend uitzien. Daarnaast zijn er talloze onderzoeken naar bestaande geneesmiddelen die mogelijk kunnen helpen om tegen het virus te vechten als iemand besmet is geraakt. In De Dag een update van hoe ver de wetenschap inmiddels gevorderd is.

{podcast audio="126651" caption="#565 - Tussenstand: de wetenschap versus corona " }

Donderdag 16 april

De coronapandemie betekent de grootste crisis in de geschiedenis van de luchtvaart. Zonder steun van overheden gaan zo goed als alle vliegmaatschappijen failliet.

{podcast audio="126631" caption="#564 - Welke maatschappijen vliegen straks nog?" }

Woensdag 15 april

Met alle schrijnende berichten die er de laatste tijd uit verpleeghuizen komen, vragen veel familieleden of naasten van verpleeghuispatiënten zich af of het niet beter is om hen mee naar huis te nemen.

Er zijn al mensen die dat hebben gedaan. In podcast De Dag vertellen twee van hen hoe ze dat hebben aangepakt en wat er bij komt kijken.

{podcast audio="126614" caption="#563 - Als je je moeder uit het verpleeghuis haalt" }

Dinsdag 14 april

Hoe doet Trump het: toont hij het leiderschap dat nodig is om zijn land door deze crisis te leiden en is het voor hem persoonlijk genoeg om herkozen te worden als president? En hoe kan het dat het zorgsysteem van de grootste economie ter wereld volledig vastloopt en dat juist het financiële hart van Amerika, New York, zo hard getroffen wordt?

{podcast audio="126588" caption="#562 - Houdt corona Trump in het Witte Huis?" }

Vrijdag 10 april

Hoe vinden mensen hun weg in het woud van informatie en nieuws over de coronacrisis? Uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan nieuws enorm is en dat Nederlanders zich vooral tot 'traditionele' media als kranten, radio en televisie wenden. Kijk- en luistercijfers schieten omhoog en nieuwsorganisaties bedienen hun publiek ook rijkelijk.

{podcast audio="126514" caption="#561 - Verslaggeving in virustijd" }

Donderdag 9 april

Er zitten nog altijd veel Nederlanders in het buitenland die door de coronacrisis niet naar huis kunnen. Er hebben zich in totaal 23 duizend mensen aangemeld voor een speciale reisregeling voor gestrande reizigers.

Die regeling is nu gesloten, aanmelden bij het speciale meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland kan dus niet meer. Dat zegt Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars in podcast De Dag.

{podcast audio="126484" caption="#560 - Steunpunt: Alle Nederlanders terughalen gaat niet lukken" }

Woensdag 8 april

Zo staat een zieke maar doorwerkende premier nog op de stoep van Downingstreet te applaudisseren voor het Britse zorgpersoneel en zo ligt hij op de intensive care. Het land, de wereld wil weten: hoe gaat het met Boris Johnson? Maar ook: wat betekent zijn corona-besmetting voor Groot-Brittannië?

{podcast audio="125990" caption="#559 - Hoe Boris Johnson corona onderschatte" }

Dinsdag 7 april

In Italië worden de gevolgen op de economie van de coronacrisis en de wekenlange lockdown steeds meer zichtbaar. Ondernemers vallen om, winkels moeten gesloten blijven, mensen zijn door hun spaargeld heen en lijden honger. Met name in het zuiden van Italië leidt dit tot sociale onrust.

Er worden supermarkten bestormd, in filmpjes roepen wanhopige burgers op tot een revolutie en de geheime diensten houden rekening met opstanden, spontaan of georganiseerd.

{podcast audio="125968" caption="#558 - Armoede, sociale onrust en kansen voor de maffia in Italië" }

Maandag 6 april

Het is ieder voor zich momenteel op de wereldwijde markt voor beademingsmachines, mondkapjes, beschermingsbrillen, schorten en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten.
Inkoop is alles. Maar hoe is dat in Nederland geregeld?

Tot iets meer dan een week geleden was ieder ziekenhuis zelf verantwoordelijk voor de inkoop van medische beschermende middelen. In De Dag hoor je de inkoper van de Gelre ziekenhuizen, Aletta Manders, die al begin februari zag aankomen dat er grote tekorten zouden ontstaan.

{podcast audio="125865" caption="#557 - Hoe Nederland z'n mondkapjes veiligstelt" }

Vrijdag 3 april

In Nederland zijn tot nu toe ongeveer 45 coronapatienten levend van de intensive care af gekomen. Maar na ontslag van de IC ben je er nog niet. Coronapatiënten liggen er soms weken en moeten volgens artsen rekenen op een lange periode van intensieve revalidatie.

Naast fysieke problemen, krijgen patiënten die lang op een IC hebben gelegen vaak ook last van geheugen en concentratieproblemen, angsten, depressie of zelfs ptss; het post-intensivecare-syndroom wordt die combinatie aan problemen genoemd.

{podcast audio="125758" caption="#556 - De impact van een ic-opname op patiënt en familie" }

Donderdag 2 april

De coronacrisis heeft op hulpverleners een grote mentale impact. Vermoeidheid speelt een rol, want er wordt gigantisch hard gewerkt, maar ook stress, angsten en trauma's dragen bij aan de psychische belasting van zorgmedewerkers. Er zijn zorgen over hoe lang zij deze crisissituatie nog aankunnen.

Zo zijn de intensivecareafdelingen nog bezig met opschalen, want de piek is nog niet bereikt, maar nu al leveren medewerkers 'krankzinnige zorg', aldus de voorzitter van de Nederlandse vereniging voor intensive care Diederik Gommers. En ook uit verpleeghuizen komen berichten dat medewerkers het zeer zwaar hebben.

{podcast audio="125734" caption="#555 - 'Op een IC moet je zoeken naar lichtpuntjes'" }

Woensdag 1 april

De kritiek op Nederland was afgelopen week niet van de lucht. Toen Italië en Spanje, zwaar getroffen door de coronacrisis, op een top met regeringsleiders om financiële hulp uit Europa vroegen lag premier Rutte dwars. En minister van financiën Hoekstra vroeg om een onderzoek waarom sommige landen hun economieën de afgelopen jaren niet hebben hervormd, terwijl Nederland dat wel deed.

Het leidde tot een storm aan verontwaardigde, emotionele en uitgesproken reacties zowel uit de mond van regeringsleiders uit Zuid-Europese landen als in de media.

{podcast audio="125714" caption="#554 - Overleeft de Europese Unie de coronacrisis?" }

Dinsdag 31 maart

Het was vorige week groot nieuws: de reden dat er in Nederland niet op grote schaal getest is op het coronavirus is dat er in ons land voornamelijk met apparaten van het Zwitserse farmabedrijf Roche gewerkt wordt. Dat bedrijf kampt met tekorten en wilde belangrijke kennis om de tests alsnog mogelijk te maken aanvankelijk niet delen.

Na grote druk ging Roche overstag, maar het nieuws leidt tot vragen over de rol van farmaceutische concerns en producenten van medische apparatuur in deze crisis. Hebben we ons op de medische markt te afhankelijk gemaakt van een klein groepje makers en kan het dodelijke virus beter bestreden worden als hun monopolieposities worden opengebroken?

{podcast audio="125690" caption="#553 - 'Farmaceutische concerns moeten corona-kennis vrijgeven'" }

Maandag 30 maart

In zeer korte tijd is er in Nederland een goed werkend systeem opgezet van oud-verpleegkundigen en artsen die op plekken in de zorg worden geplaatst waar extra handen nodig zijn. Ongeveer twintigduizend mensen hebben zich gemeld en de eerste van hen zijn al aan het werk.

In podcast De Dag vertellen twee verpleegkundigen, Desiree Kon en Nikki Klaessen, waar ze terecht zijn gekomen en wat ze aantreffen. Ze zijn zeer gemotiveerd maar vinden de dagelijkse praktijk wel zwaar.

{podcast audio="125672" caption="#552 - Door corona terug de zorg in" }

Vrijdag 27 maart

Kinderen van gescheiden ouders dreigen extra geraakt te worden door de coronacrisis.

De Nationale Adviesbalie, die juridisch advies geeft en mensen verbind aan advocaten en mediators, vertelt in podcast De Dag dat zij signaleren dat veel ouders de situatie aangrijpen om hun kind niet meer naar hun ex te brengen.

{podcast audio="125607" caption="#551 - Als je door corona je kind niet meer mag zien" }

Donderdag 26 maart

Door de corona-epidemie wordt het ene na het andere grote evenement afgelast, ook alle festivals die tot 1 juni gepland stonden. Maar hoe ziet de festivalzomer er na die datum eruit?

De organisator van Into The Great Wide Open vertelt in podcast De Dag dat ze ondanks alle zorgen toch doorgaat met de organisatie - ook al is ze niet verzekerd.

{podcast audio="125583" caption="#550 - Van festivalzomer naar festivalzorgen" }

Woensdag 25 maart

Deze week kregen we opnieuw te maken met strengere sociale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Niet naar buiten zonder goede reden, geen groepen van meer dan 3 mensen samen en alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Vergaande maatregelen, maar nog geen totale lockdown, zoals in andere landen.

In podcast De Dag spreken we met drie Nederlanders die zo'n totale isolatie al wel meemaakten. Wat doet het met je als je voor langere tijd zo ingrijpend beperkt wordt in je bewegingsvrijheid?

{podcast audio="125565" caption="#549 - Nederlanders in volledige lockdown" }

Dinsdag 24 maart

Ouderen en kwetsbare mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze beademd willen worden op de intensive care als ze ziek worden door het coronavirus. Dat zeggen het afdelingshoofd intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum, Evert de Jonge, en internist-intensivist van het UMC Utrecht Monika Kerckhoffs in podcast De Dag.

Ze wijzen erop dat een IC-behandeling vooral bij zeer oude mensen vaak geen goede afloop heeft.

{podcast audio="125526" caption="#548 - IC-artsen: Denk na of je wel beademd wil worden" }

Maandag 23 maart

Het coronavirus duikt in steeds meer landen in Afrika op, maar op de in totaal 1,2 miljard mensen die er wonen zijn er nog geen vijfhonderd besmettingen vastgesteld. Hoe kan dat?

{podcast audio="125502" caption="#547 - Waarom horen we zo weinig over corona in Afrika?" }

Vrijdag 20 maart

Hoewel landen met alle maatregelen tegen het corona-virus hun burgers proberen te beschermen, brengt het sommige groepen juist in gevaar. Groepen die liever niet thuis zijn, omdat ze daar slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

De VN waarschuwde er eerder deze week al voor en ook in Nederland zijn er signalen dat het thuiszitten extra spanningen en geweld oplevert. Voor kinderen is het in dat kader extra vervelend dat de scholen dicht zijn.

{podcast audio="125434" caption="#546 - Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?" }

Donderdag 19 maart

Iedereen reageert anders op een crisis, maar duidelijk is dat de corona-pandemie vruchtbare bodem is voor angsten. Voor mensen met angst- of dwangstoornissen is deze tijd extra zwaar.

{podcast audio="125413" caption="#545 - Hypochondrie en andere angsten in tijden van corona" }

Woensdag 18 maart

Ruim een miljoen kinderen kunnen vanwege de corona-uitbraak sinds maandag niet meer naar school en zitten opeens thuis. Ouders zijn druk bezig met structuur aanbrengen in de dag en treden op als juf of meester, vaak strenger dan de docenten op school, terwijl ze zelf ook nog aan hun werk toe proberen te komen.

{podcast audio="125390" caption="#544 - De vragen van kinderen over corona" }

Dinsdag 17 maart

Er wordt al lang gedacht en gesproken over de economische gevolgen van het coronavirus. Eigenlijk al sinds in China de fabrieken dichtgingen. Maar de realiteit is dat mensen nu al hun baan verliezen. Zo schrapt KLM tweeduizend banen en vijftigduizend bedrijven hebben al werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel.

'Ongekend', zegt NOS-economieredacteur Nik Wouters in podcast De Dag. 'Dat is nu al veel meer dan in de gehele vorige economische crisis.'

{podcast audio="125371" caption="#543 - 'Werkgevers, toon corona-coulance!'" }

Maandag 16 maart

De ingrijpende nieuwe maatregelen die gisteren in Nederland getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus af te remmen zijn bedoeld om een piekbelasting in ziekenhuizen te voorkomen. Situaties zoals in Italië, waar er tekorten zijn aan artsen, verplegend personeel, medische apparatuur en beschermende materialen moeten voorkomen worden.

{podcast audio="125353" caption="#542 - Hoe ziekenhuizen Italiaanse toestanden proberen te voorkomen" }

Vrijdag 13 maart

Thuisquarantaine of niet? Scholen sluiten of niet? Horeca open of dicht? In verschillende landen worden verschillende maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. Hoe doen ze het in China, het land waar het virus als eerste opdook? En in Italië, naast China het land met de meeste besmettingen?

In De Dag vragen we het aan onze correspondenten Sjoerd den Daas in Peking en Mustafa Marghadi in Rome.

{podcast audio="125291" caption="#541 - Hoe ieder land corona anders aanpakt" }

Dinsdag 10 maart

Dick voelt zich al weer wat beter - maar een aantal dagen lang lag hij in het ziekenhuis. Doodziek, met hoge koorts en aan de zuurstof. Dick is besmet met het Corona-virus. Hij mocht gisteren naar huis en daar verder uitzieken, samen met zijn gezin, dat waarschijnlijk ook besmet is.

{podcast audio="125226" caption="#538 - Zo voelt een Corona-besmetting" }

Dinsdag 3 maart

Hoe kan het dat een griepachtig virus ook de economische wereld zo in zijn greep krijgt, wat betekent het voor onze portemonnee, en hebben centrale banken nog wel genoeg middelen om het tij te keren? Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, vertelt erover in podcast De Dag.

{podcast audio="125069" caption="#533 - Kan Corona leiden tot een wereldwijde recessie?" }

Donderdag 27 februari

Het lijkt geen kwestie van of, maar wanneer het Coronavirus ook binnen de Nederlandse landsgrenzen opduikt. In de podcast De Dag pleit hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot ervoor te accepteren dat een uitbraak komt, en dat die niet makkelijk tegen te houden zal zijn.

{podcast audio="124970" caption="#530 - 'Accepteer dat je het Coronavirus niet kan beheersen'" }

Woensdag 12 februari

{podcast audio="124590" caption="#519 - Corona-vaccin is in de maak" }

Al weken werken virologen over de hele wereld hard aan een vaccin voor het corona-virus. Het zal nog maanden duren voor er een werkend middel beschikbaar is om nieuwe besmettingen te voorkomen. Daarom wordt er tegelijk hard gewerkt aan antivirale medicijnen, vertelt de Vlaamse viroloog Johan Neyts in de podcast De Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie