Het dubbelleven van Pete Wu: 'Stiekem datete ik een jongen, daarbuiten hielp ik in de snackbar'
- Nieuws
- Het dubbelleven van Pete Wu: 'Stiekem datete ik een jongen, daarbuiten hielp ik in de snackbar'
[BNNVARA] Schrijver Pete Wu leeft lang een dubbelleven: een leven waarin hij in de kast zit, en een geheim leven daarbuiten. Daar ontdekt hij langzaam de regels van online daten, vriendschap en liefde en daarover vertelt hij in de podcast Anne+.
"Vroeger waren dat twee levens. Dan was er eentje waarbij ik stiekem met een jongen datete en thuis gayporno keek. Dan was er ook het leven daarbuiten, waarin ik heel hard studeerde en nog wel eens hielp in de snackbar van mijn ouders", vertelt Pete Wu.
Een kind van migranten
Wu schrijft al jaren voor De Volkskrant. Daarnaast schreef hij het afgelopen jaar zijn eerste boek, De Bananengeneratie. "En sindsdien weten mensen mij te vinden, of zo", zegt Wu. Dat was ook de bedoeling. Wu kon zichzelf als Chinese Nederlander namelijk voorheen nergens in herkennen, en brengt daar met zijn boek verandering in.
"Mensen zeggen dan tegen mij, 'Oh je mist een Aziatisch gezicht in de film? Ga dan lekker een Chinese film kijken'. Maar die Chinese films gaan niet over mij", legt Wu uit, "die gaan over mensen in China en ik ben natuurlijk een kind van migranten. Dat is niet mijn verhaal."
Dramaserie Anne+
De tv-dramaserie ANNE+ gaat over het leven van de lesbische twintiger Anne die worstelt met het leven als volwassene in vriendschap, werk en relaties. In het tweede seizoen van de dramaserie start het personage Anne (Hanna van Vliet) haar eigen podcast. Regisseur Anna Peeters maakte de podcast samen met eindredacteur Randy Vermeulen en Nele Eeckhout en Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK.
In de bieb op zoek naar zichzelf
Wu is geboren in Zeeland en kwam uiteindelijk jaren later in Tilburg terecht waar zijn ouders een snackbar openden. Daar ging hij naar een - zoals hij het noemt - hockeyschool: "Ik was één van de weinige niet-witte kinderen daar." Hij was een verlegen jongen, droeg geen trendy kleren en had geen hobby's. "Mijn ouders werkten 80 uur per week dus hadden geen tijd om mij ergens naartoe te brengen."
In de bibliotheek van school gaat hij vervolgens op zoek naar zichzelf: "Dan ging ik biologieboekjes lenen over het menselijk lichaam en was ik geïnteresseerd in het mannelijk lichaam. Terwijl ik niet wist wat het was, het was niet iets seksueels of zo." Die boekjes werden afgepakt door zijn ouders. "Toen dacht ik 'oh, dit hoort dus blijkbaar niet'", zegt Wu.
Ik moet verliefd worden op meisjes, want dat is hoe het hoort, dacht Wu, terwijl hij op dat moment nog niet weet wat het is. Hij leest dat het gek is om gay te zijn en wanneer Wu met zijn vader televisie kijkt, bevestigt hij dat beeld. "Toen werd al een omgeving gecreëerd waardoor ik dacht, dit is problematisch."
Een dubbelleven
Op de middelbare school ontdekte Wu dat hij niet op vrouwen valt. En als hij beseft dat het zo is, besluit hij dat hij het zeker niet met zijn ouders moet delen. Een dubbelleven wordt het dus vanaf dat moment. Zo lang hij thuis woont, doe hij netjes zijn werk voor school, helpt hij in de snackbar van zijn ouders en heeft hij een geheim.
In zijn geheime leven hield Wu verborgen wie hij echt was. Maar, die twee levens, kwamen steeds dichter bij elkaar, vertelt de schrijver in de vierde aflevering van de podcast Anne+.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De podcast ANNE+ wordt gemaakt door Anna Peeters samen met eindredacteur Randy Vermeulen. Nele Eeckhout en Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK verzorgen het sound-design en de montage.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.