Podcast

Tegenwoordig heeft iedereen een label

foto: Robina Weermeijer / Unsplashfoto: Robina Weermeijer / Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegenwoordig heeft iedereen een label

Het lijkt wel alsof we niets liever doen dan alles wat een beetje anders is direct als stoornis te benoemen, mensen in hokjes te stoppen of labels aan te hangen. In de nieuwste podcast-aflevering van NPO Radio 1's jongerencollectief Alicante, zoekt verslaggever Shayno Numansen uit in hoeverre het zinvol is om te weten of je een persoonlijkheidsstoornis of label hebt?

#22 - Dus je bent een verkeerd labeltje: 'Mijn Oostblok psychiater was niet eens te verstaan' (S02) - Alledaagse Vragen

Verkeerde diagnose

In de uitzending ‘Verkeerd gediagnosticeerd’ zagen we hoe mensen met complexe psychiatrische problemen, soms jaren rondlopen met een verkeerde label. Steeds vaker horen we verhalen over verkeerde diagnoses. Dit kan leiden tot onjuiste behandeling, of een die zelfs averechts werkt. Zo kreeg Rosalie op jonge leeftijd het ene na het andere psychiatrische label. Geen van die diagnoses bleken te kloppen. ‘Ik kreeg op mijn 14e citalopram als medicijn, wat eigenlijk niet eens onder de 18 jaar mag worden uitgeschreven. Bij jeugdzorg zat ieder kind binnen twee weken bij een psychiater die niet goed te verstaan was omdat ze uit het Oostblok kwam. Daar had je een gesprek van een uurtje en dan kreeg je medicijnen mee of een nieuwe diagnose’.

Volgens psychiater Hengeveld krijgen net afgestudeerde psychologen de ruimte om diagnostisch onderzoek te doen, in plaats van ervaren psychiaters en klinisch-psychologen. ‘Het afvinken van een lijstje is ontstaan uit het idee dat dingen zo gedaan moeten worden dat iedereen het met elkaar eens is. Het lijstje is een hulpmiddel, maar als het gebruikt wordt om meteen een label te geven dan is dat waardeloze diagnostiek.'

Stigma

Over persoonlijkheidsstoornissen heerst nog steeds een duidelijk stigma. Mensen met een label kunnen gezien worden als een lastig persoon, omdat de oorzaak niet makkelijk bespreekbaar is en je vaak te maken hebt met onbegrip en onwetendheid. ‘Wie eenmaal een psychose heeft gehad wordt nooit meer beter’, zei de psychiater tegen de 21-jarige psychologiestudent Anita Hubner. ‘Je kunt beter je studie opgeven, begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk.’ Als Anita toen naar haar psychiater had geluisterd, was ze nooit psycholoog geworden. Nu strijdt ze voor het doorbreken van deze stigma. In haar boek Vertel ik het wel of vertel ik het niet, legt ze stapsgewijs uit hoe je die vragen voor jezelf kunt beantwoorden en hoe je kunt omgaan met het stigma dat vastzit aan een psychische aandoening.

Neurodiversiteit

Ook aan neurologische verschilllen tussen mensen kleeft vaak nog een stigma en verouderde vooroordelen en worden de positieve kanten weinig belicht. Om dat te doorbreken, en stil te staan bij dat er juist iets moois zit in het omarmen van je andersheid wordt jaarlijks op 18 Juni Neurodiversity Pride Day gevierd. Op deze dag vieren mensen met een bijzonder brein de meerwaarde van neurologische verschillen tussen mensen onderling, ook wel bekend als neurodiversiteit.

Tweede Kamerlid Sylvana Simons heeft vorige week op deze dag de Neuro Inclusieve Politicus Award gewonnen. Tijdens de uitreiking van de tweejaarlijkse award in Den Haag, gaf ze een dankwoord en een duidelijk boodschap aan neurodivergente Nederlanders. ‘Als we echt recht doen, aan niet alleen de aanwezigheid van neurodivergente mensen, maar ook aan wat zij te bieden hebben aan de maatschappij, dan weet ik zeker dat die samenleving daar enorm van opknapt.’

De podcast-aflevering van Alicante is te beluisteren via jouw podcast-app.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie