Apen ontwikkelen Parkinson-achtige cellen na coronabesmetting. Wat betekent dit voor mensen?
- Nieuws
- Apen ontwikkelen Parkinson-achtige cellen na coronabesmetting. Wat betekent dit voor mensen?
Uit een voorpublicatie van een onderzoek van het Biomedical Primate Research Centre blijkt dat COVID-19 effect heeft op de hersenen van apen. Vijf á zes weken na infectie werden er lewy bodies waargenomen in de hersenen, eiwitstapelingen die je ook ziet bij mensen met Parkinson en lewy-body-dementie, vertelt intensivist Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten.
Meteen luisteren: aflevering 35 van Virusfeiten, met Diederik Gommers en Marion Koopmans - Virusfeiten
Apen zijn geen mensen
In het onderzoek werden twee soorten apen onderzocht, maar vooral bij de resusaap, een kleine makakensoort, werden de lewy bodies gezien. Bij de dieren zijn echter geen neurologische symptomen waargenomen, vertelt Gommers: "Ze hadden geen ongecoördineerde spierbewegingen, zoals Parkinson-patiënten", vertelt hij.
Dit betekent dus dat het nog totaal niet te zeggen is of COVID-19 daadwerkelijk Parkinson of lewy-body-dementie zou kunnen veroorzaken. Allereerst zijn apen geen mensen, stelt Gommers, en laten andere studies nog totaal geen link zien. "Op dit moment hoef je nog niet verontrust te zijn dat je Parkinson krijgt", zegt hij. "Dit onderzoek nodigt wel uit tot verder onderzoek. Het is een begin."
Brain fog
Bij overleden menselijke COVID-patiënten worden ook wel eens kleine hoeveelheden virus aangetroffen in de hersenen. Ook in delen van de hersenen die de reuk reguleren, wat mogelijk één van de oorzaken is van de gevonden reukstoornissen. COVID-patiënten klagen ook vaak over zogenoemde 'brain fog', bleek uit meerdere studies, en langdurige concentratiestoornissen na COVID.
Bij de precieze effecten leven vooral nog veel vragen, vertelt Gommers. Dit soort onderzoek kan echter wel nuttig zijn in de toekomst, mocht blijken dat er bijvoorbeeld wél relatief vaak Parkinson ontstaat, vertelt hij: "Als neurologen zien dat er meer Parkinson ontstaat, de komende jaren, dan kunnen ze de relatie leggen met COVID."
De studie over resusapen is hier te lezen.