Waarom we in Nederland de hoogste gasprijs in Europa betalen
- Nieuws
- Waarom we in Nederland de hoogste gasprijs in Europa betalen
Hoewel de zomerse temperaturen een hoop verbloemen, zijn er grote zorgen over de komende winter in Europa. Energieprijzen stijgen de pan uit, en het is nog maar de vraag of dat op korte termijn zal veranderen. Bovendien zijn nergens in Europa de gasprijzen zo hoog als in Nederland. Energie-expert en geopolitiek analist Alex Krijger legt in een nieuwe aflevering van Europa draait door uit hoe dat zit.
#35 - De jacht op gas: hoe komen we de winter door? (S04) - Europa draait door
Door heel Europa zitten er flinke schommelingen in de gasprijs. Volgens Alex Krijger komt dat deels ook omdat er flink gespeculeerd wordt op de gasprijs. "De Amsterdamse informele gasmarkt is gericht op korte contracten, dus het is wat minder stabiel dan bijvoorbeeld de olieprijs." Bovendien zijn volgens Krijger de gasprijzen wereldwijd heel verschillend.
Je kan de stelling aan dat we in Europa, en zeker in Nederland, fossielverslaafd zijn.
De hoogste gasprijzen
Binnen Europa is bovendien nergens de gasprijs zo hoog als in Nederland. Volgens Krijger zijn daarvoor drie oorzaken aan te wijzen. Zo zijn consumenten in Nederland vergeleken met andere Europese landen vaker gebonden aan korte termijncontracten. "In andere landen is dat wat 'Rijnlandser' ingesteld, wat vaster." Bovendien stelt Krijger dat de Nederlandse overheid minder doet om de gasprijzen laag te houden. In landen als Duitsland en Frankrijk zijn ze bijvoorbeeld bezig met een zogeheten prijsplafond.
Fossielverslaafd
Maar volgens Krijger ligt de belangrijkste oorzaak bij onze afhankelijkheid van fossiele industrie. "Je kan de stelling aan dat we in Europa, en zeker in Nederland, fossielverslaafd zijn."
Dat komt volgens hem gedeeltelijk vanwege het aanwezige gas in Groningen. "Dat heeft ons een beetje lui gemaakt wat betreft de transitie. En dat maakt ons in Nederland altijd extra lui, omdat je gewoon weet dat je een van de grootste gasbellen in de wereld hebt. Waar nog heel veel gas in de grond zit. Dus dat heb je altijd nog ergens als een soort 'fallback' scenario – ook al mag je er niet over praten. Onze economie, industrie, burgers en huishoudens zijn daardoor enorm ingesteld op dat gas. Dus de vraag is dan ook heel groot."
Europa Draait Door
Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!