Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom wordt er meer cash geld gedrukt?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom wordt er meer cash geld gedrukt?

In Nederland wordt steeds minder met cash afgerekend. Maar betekent dat ook dat er minder contant geld in omloop is? De podcastredactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#2 - Waarom wordt er meer cash geld gedrukt? (S04) - Alledaagse Vragen

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat sinds de coronacrisis het gebruik van cashgeld aan de kassa sneller is afgenomen. Werd in 2019 nog 32 procent contant betaald, in 2021 is dit percentage gedaald tot 21 procent.

Toch wordt ondanks het mindere gebruik van cashgeld nog altijd meer geld bijgedrukt. "Het drukken wordt gecoördineerd door de Europese Centrale Bank in Frankfurt en daar vandaan komen nog altijd extra bankbiljetten in omloop," legt Tobias Oudejans van DNB uit.

Volgens Oudejans valt dit te verklaren doordat mensen geld lijken op te sparen: "Uit het feit dat er nog steeds bankbiljetten bijkomen, en dat ze minder gebruikt worden, kan je veronderstellen dat steeds meer mensen ze op een stapel leggen. Mensen willen blijkbaar toch een stapeltje bankbiljetten achter de hand houden."

Ontspoorde economie

Waar de consument massaal gebruikt maakt van het pinnen, is niet iedereen even blij met de digitalisering. Simon Lelieveldt, expert op het gebied van financiële regelgeving, ziet verschillende nadelen aan het steeds minder gebruiken van geld: "Naarmate het gebruik van cash minder wijdverbreid is en het een soort van gecriminaliseerd wordt, dan zijn er steeds meer winkeliers die zeggen dat ze geen cash accepteren. Daarmee dwing je mensen om een bankrekening te hebben en hen extra toegangseisen opgelegd om aan het economisch betaalverkeer deel te nemen."

Ook vreest hij voor de mogelijke gevolgen voor jongere generaties. Volgens hem bestaat de kans dat zij minder goed met geld kunnen omgaan, omdat zij het geld niet fysiek in handen hebben. "Als het allemaal onzichtbaar op een betaalrekening binnenkomt dan is de vraag of het geldbegrip bij de jongere generaties losgeslagen raakt en of het ook een rol gaat spelen in het ontsporen van de economie. We geven het dan namelijk veel makkelijker uit."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de Alledaagse Vragen-aflevering nu op de NPO Radio 1-site, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie