'Sla je smartphone kapot als statement'
- Nieuws
- 'Sla je smartphone kapot als statement'
De eigenzinnige journalist Frank Mulder probeert zo min mogelijk online te zijn. Zo heeft hij geen smartphone en komt hij op voor het recht om offline te leven. "We moeten dat echt bewaken", zegt hij In De Ongelooflijke Podcast. "Gooi je smartphone kapot als statement!"
#206 - Tegeltuinen, Jacques Ellul en de impact van technologie op ons leven (met Frank Mulder en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Smartphones hebben veel invloed op de wereld, vertelt Mulder in de podcast. "In de eerste plaats ecologisch. Ik heb veel geschreven over grondstoffengebruik", zegt Mulder. In smartphones zitten veel metalen, die we uit de grond moeten halen.
"Maar de laatste jaren zien we ook de psychologische effecten", zegt hij. "Als ik door mijn wijk loop, zie ik in elk huis een televisie aanstaan. Daarvoor zitten twee mensen met ook nog eens een eigen smartphone." Hij denkt dat we op deze manier een deel van het mens-zijn aan het kwijtraken zijn.
Jongeren en smartphones
Over het gebruik van smartphones bij jongeren wordt al langer gepraat. Op veel scholen zijn ze al verboden. Herkenbaar, vindt Mulder. "Ik maak me echt zorgen over de volgende generatie. Als mijn zoon op school komt, in de brugklas, dan constateert hij dat de jongens niet met elkaar willen praten. Ze zitten alleen maar achter een scherm. Dat is echt de realiteit", vertelt hij.
Bij de leefgemeenschap waar hij woont, komen ook wel eens maatschappelijke stagiairs. "Een stagiair kwam de hele tijd niet, want hij was ziek. Uiteindelijk in een gesprek met een docent erbij ging ik doorvragen en bleek dat hij de hele nacht had zitten gamen", zegt Mulder. De docent reageerde hier echter nogal laconiek op: "De docent zei: 'nou, morgen wel komen en denk om je toekomst!’ Ik dacht: heeft die docent nou niet door dat dit kind een verslaving heeft? Tegen een verslaafde zeg je dit toch ook niet? Waarop de docent zei: 'Dit geldt voor de hele klas, zeker voor de jongens'. Ik viel van mijn stoel!"
'Ik moet er zelf ook aan'
Toch moet Mulder er zelf ook aan geloven qua smartphone, denkt hij. "Uiteindelijk moet ik er ook een gaan gebruiken", zegt hij, omdat het leven je bijna onmogelijk wordt gemaakt zonder. "Bij de NS kun je steeds minder kaartjes kopen zonder smartphone”, geeft hij als voorbeeld. “Ik vind het prima om eens online te zijn, maar soms wil je daar kritisch mee omgaan en die ruimte krijg je niet meer."
Samen met een groep mensen is hij momenteel bezig met te zoeken naar manieren om offline te blijven leven. Hij geeft toe dat het een achterhoedegevecht is, maar hij voelt zich geroepen om dit te voeren.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.