Kamperen hoort bij jong zijn: de wereld ontdekken, jezelf ontdekken
- Nieuws
- Kamperen hoort bij jong zijn: de wereld ontdekken, jezelf ontdekken
Na zwembaden en Italiaanse nachten is het deze week tijd voor iets dat niet mag ontbreken in een reeks over de zomer: kamperen. In Radio Cinema bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen deze week de beste films met een tent.
Er zijn horrorkampeerfilms, en de keer-de-wereld-de-rug-toe-kampeerfilms, en de survival kampeerfilms.
De padvinderijkampeerfilm
In de film Moonrise Kingdom gaan twee kinderen op pad. Ze lopen weg van huis en bij de padvinderij. "Kamperen is een manier om te ontsnappen aan de jachtige samenleving die bepaalde waarden is verloren. Waarden die je in de natuur weer kunt vinden. Maar, je hebt er wel vaardigheden voor nodig. Je moet een goede padvinder zijn om te kunnen kamperen," aldus Pieter van der Wielen.
De keer-de-wereld-de-rug-toe-kampeerfilm
In de film Into the Wild keert het hoofdpersonage de samenleving de rug toe. Hij wil zuiver blijven en hij vindt de samenleving corrupt. Hij wil volledig verdwijnen, verandert zijn naam en trekt naar de onbewoonde beboste gebieden van Noord-Amerika. Je vraagt je als kijker af, is hij een genie of is hij een gek?
Niets leuker dan vanuit een hotel een film over kamperen te bekijken
De survivalkampeerfilm
En ook in de film Wild wil iemand het zuivere leven vinden. Ze doet dit door te wandelen en te kamperen. Ze maakt een tocht van 100 dagen. Ze blijft maar lopen en ze hoopt te genezen van haar slechte leven. Pieter: "Als een soort slak heeft ze haar hele huis op haar rug."
De tocht is geen pretje: "Het regent, de tent wordt nat, veel te veel bagage bij je maar nét niet wat je nodig hebt, de kaart klopt niet, je voeten zwellen op…" Maartje: "en je ontmoet mensen die je niet kan vertrouwen. Uiteindelijk draait het altijd uit op 'wat heb je aan en kan dat uit?'"
Video niet beschikbaar
De horrorkampeerfilm
Binnen de kampeerfilms is er één subgenre wat zeker niet onbesproken mag blijven: de horrorkampeerfilms. Want horrormakers weten wel wat kamperen is: een bron van gevaar en ontberingen. Het ritselt buiten, wat zou dat zijn? Er komt iets op de tent af...
Zo’n horrorkampeerfilm is The Blair Witch Project. Deze film refereert aan iets wat nieuw was in de jaren '90: de handheld camera. Amateurs konden voor het eerst zelf ook filmen. De film werd gemaakt met een minimaal budget en korrelige beelden.
Je zou echt kunnen denken dat het een documentaire van een paar studenten was. Ze gaan op zoek naar een geheim in het bos maar ze lopen vast, ze komen niet meer uit het bos, ze verdwalen en krijgen ruzie. En dan slaat het gevaar toe. De film werd een gigantische hype.
Het moge duidelijk zijn, "Als we van iets over kamperen leren met deze films, dan is het: mijn hobby zal het niet worden", aldus Pieter. Maartje: "Als we het van de filmgeschiedenis moeten leren, dan gaat niemand meer kamperen."