Welkom in de volksbuurt: 'Onderschat de bingo niet'
- Nieuws
- Welkom in de volksbuurt: 'Onderschat de bingo niet'
Op zaterdag 23 september vieren we in Nederland Burendag, een dag waarop mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want het cliché is vaak waar: een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar hoe vind of word je zo’n goede buur? En waarom is dit belangrijk? In de nieuwe aflevering van de podcast Welkom in de volksbuurt delen mensen hun ervaringen met integreren in een nieuwe buurt, en hoor je tips om makkelijker contact te maken met de buren.
#6 - Speciale aflevering: Wat te doen met de buren? - Welkom in de volksbuurt
Als de onderlinge verschillen tussen inwoners van een wijk groot zijn, is het soms erg moeilijk om aansluiting te vinden. Dat ontdekte ook podcastmaker Robin de Wever toen hij naar het Soesterkwartier in Amersfoort verhuisde. Hij kwam als jonge tweeverdiener terecht tussen de volksbuurters: mensen wier familie al generaties lang in de buurt woonden, maar die nu het gevoel hadden verjaagd te worden uit de buurt. In Welkom in de volksbuurt onderzoekt De Wever de pijnpunten in zijn wijk.
Herkenning in de buurt is belangrijk
Saskia Welschen is onderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam en kijkt hoe de kloof tussen oude en nieuwe bewoners van volksbuurten overbrugd kan worden. Volgens Welschen is de identiteit van mensen enorm sterk verbonden aan hun specifieke buurt. "Met name voor de oudere bewoners is het cruciaal dat zij het gevoel hebben dat zij nog dingen van zichzelf, van hun gemeenschap, herkennen in de wijk."
Onderschat de bingo niet
Welschen constateert dat activiteiten die georganiseerd worden om de verbinding tussen de twee werelden in de wijk op te zoeken, vaak niet aansluiten op de wereld van de oudere bewoners. Zij krijgen daardoor nóg meer het gevoel dat er voor hen geen plek meer is in de wijk. Maar als oude bewoners liever met elkaar naar de bingo gaan, is dat volgens Welschen ook wat waard. "Onderschat de bingo niet."
In ieder geval geen vreemden meer
"Ik denk dat we veel voorzichtiger moeten kijken naar kleine stapjes die je zet in het leggen van onderling contact. Professionals in het welzijnswerk gaan veel voorzichtiger te werk. Met heel veel kleine stapjes proberen ze ervoor te zorgen dat mensen in ieder geval geen vreemden meer zijn voor elkaar. Bijvoorbeeld op basis van vluchtige contacten, dat ze elkaar op de gang van een buurthuis tegenkomen. Dat is dan al een hele grote eerste stap."
Weg met wederzijdse vooroordelen
We vroegen luisteraars en volgers naar hun ervaringen met opgenomen worden in een nieuwe buurt. Monique Veenstra onderschrijft dat contact leggen een goed begin is. Ze deed na haar verhuizing bij zeven buren een kaartje in de bus. Al snel stond er een buurvrouw met een bos bloemen voor de deur. "Ondanks de generatiekloof tussen mij en de buren kan ik zeggen dat het echt goed klikt. Wederzijdse vooroordelen zijn nu zeker weg!"
Uitnodiging na mogelijke overlast
Susan stelde zich ook meteen aan haar nieuwe buren voor, vertelt ze. "En gelijk een stoel in de voortuin gesleept. Dat is de gewoonte in ons wijkje." Toen er een verbouwing aan haar huis gepland werd, bracht ze al haar buren op de hoogte. Iedereen kreeg ook een uitnodiging om na afloop het resultaat te komen bekijken. "En een borrel te drinken. Dat heeft nog veel meer contacten opgeleverd."
De nieuwe aflevering van Welkom in de volksbuurt is opgenomen in het Soesterkwartier, en er schuiven dan ook een aantal oude bekenden van de podcast aan. Daarnaast hoor je meer over het onderzoek van Welschen, waarom een goede buur zo belangrijk is, en nog meer tips over contact leggen met de buren. Je vindt de bonusaflevering nu in je favoriete podcastapp!
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.