Podcast
MAX

De typische Nederlandse volksbuurt onder druk

foto: Marie-Anne Faustinelli
  1. Nieuwschevron right
  2. De typische Nederlandse volksbuurt onder druk

Kleine arbeidershuisjes, charmante straatjes, schattige voortuinen en veel gezelligheid. Het is een beeld van de typisch Nederlandse volksbuurt. Maar is er een toekomst voor dit cultureel erfgoed? Door de oververhitte woningmarkt verschieten ze van kleur. Deze wijken en hun bewoners staan onder druk. Zo ook het Soesterkwartier in Amersfoort.

Wat als je volksbuurt wordt ontdekt door yuppen? - Welkom in de volksbuurt

Journalist Robin de Wever is de trotse bezitter van een huis in het Soesterkwartier, in de buurt van het centrum van Amersfoort. De wijk werd ooit gebouwd voor spoorwegpersoneel en evolueerde toen zoals de meeste van dat soort arbeiderswijken tot een volksbuurt.

Maar de wijk verandert: jonge tweeverdieners trekken massaal naar dit soort stadsdelen. In de podcast Welkom in de volksbuurt gaat De Wever op zoek naar de pijnpunten in de gemeenschap.

Effecten op bewoners

Zo ziet hij bijvoorbeeld wat voor effect de komst van de nieuwe bewoners heeft voor de generaties die er opgegroeid zijn. "In 2002 was 64 procent van de huizen hier sociale huur. Dus bijna twee derde. In 2022 was dat nog 42 procent. Minder dan de helft dus." En dat betekent dat de kinderen die opgroeien in de wijk, daar vaak niet terecht kunnen wanneer ze op zichzelf willen gaan wonen.

Zo'n 150 jaar geleden wilden de bedrijven dichtbij het werk woonruimte hebben voor hun werknemers, en zetten daarom arbeiderswijken neer. Kleine, praktische woningen dichtbij het werk. Daarna evolueerden deze wijken langzaam naar de volksbuurten: gemeenschappen met niet de meeste grootverdieners, maar waar iedereen naar elkaar omkijkt, waar je zorgeloos over straat kan en waar iedereen naar elkaar omkijkt.

De sfeer in het Soesterkwartier verandert. De inwoners hadden vroeger misschien niet veel, maar ze hadden elkaar. En die samenhang is langzaam uit de straten verdwenen, hoort De Wever van de oude bewoners. Waar vroeger de vrouwen buiten de was op stonden te vouwen terwijl ze elkaars kinderen in de gaten hielden, blijven de voortuinen nu leeg.

De nieuwe bewoners zijn tenslotte tweeverdieners: die vertrekken 's ochtends van huis, komen pas weer 's avonds thuis en die zie je verder niet.

De kloof overbruggen

En dit speelt niet alleen in het Soesterkwartier, merkt De Wever als hij voor de podcast ook bij andere volksbuurten langsgaat. Dit is iets waar soortgelijke wijken in heel Nederland mee te maken hebben. Hoe het de komende jaren verder gaat? Dat is alleen maar gissen. Misschien lukt het om de kloof te overbruggen. Robin de Wever doet met Welkom in de volksbuurt in ieder geval een poging.

Gerelateerde podcast

Welkom in de volksbuurt

Welkom in de volksbuurt

Ster advertentie
Ster advertentie