Podcast
BNNVARAEOKRO-NCRVNTR

Waarom hebben we meer vrouwen in de wetenschap nodig?

foto: Stijn Goossensfoto: Stijn Goossens
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben we meer vrouwen in de wetenschap nodig?

Na radicaal nieuw voorkeursbeleid wordt er bij de Technische Universiteit in Eindhoven sinds dit jaar evenveel nieuw vrouwelijk als mannelijk personeel aangenomen. Maar er is meer nodig om de ongelijke behandeling van vrouwelijke wetenschappers tegen te gaan. "Nederland is niet zo progressief als je denkt", zegt hoogleraar Margriet van der Heijden tijdens De Nacht van NTR Wetenschap.

Vrouwen in de wetenschap: hoeveel is er veranderd in 150 jaar tijd? - De Nacht van...

Van der Heijden begon als deeltjesfysicus bij het CERN, de deeltjesversneller in Zwitserland. Ze kwam erachter dat de betawetenschap vooral een mannenwereld is en koos voor de wetenschapsjournalistiek. Ze schrijft voor diverse kranten en heeft meerdere boeken op haar naam staan. Vaak schrijft ze over vrouwen in de wetenschap, uit het verleden en het heden. In haar boek Ongekend schrijft ze over belangrijke vrouwelijke wetenschappers uit de geschiedenis.

Inmiddels is ze een aantal jaar part-time hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU Eindhoven. Die universiteit kwam deze maand in het nieuws omdat ze voor het eerste 50% vrouwelijke en 50% mannelijke medewerkers wisten aan te nemen voor openstaande functies op de universiteit.

"Je bent geneigd om iemand aan te nemen die op je lijkt, waardoor er decennialang structurele discriminatie is geweest naar vrouwelijke sollicitanten", vertelt Van Der Heijden. Als je dat wil rechttrekken heb je dit soort radicaal beleid nodig, uiteindelijk heeft dat geleid dat er nu evenveel vrouwen worden aangenomen als mannen. “Wetenschap, technologie en samenleving zijn enorm met elkaar verweven. Hoe mee mensen er meedenken over wetenschap, hoe meer perspectieven je hebt, hoe beter het is voor de toepassingen van de wetenschap.” Aldus Van Der Heijden.

Video niet beschikbaar

Maïsveld

Tijdens haar eigen studie en promotieonderzoek in de deeltjesfysica was Van der Heijden vaak de enige vrouw tussen vooral mannelijke wetenschappers. “Toen ik naar de TU Eindhoven kwam vond ik het echt een verademing om meer vrouwelijke collega’s te zien lopen. Dat verandert de hele sfeer.” Van der Heijden vergelijkt de diversiteit binnen een universiteit graag met andere ecosystemen, zoals een maisveld: “Een veld waar allemaal planten door elkaar groeien oogt heel anders dan een veld met alleen maar maïs. De wetenschap was een monocultuur, een veld vol maïs.”

Vrouwen aan de top

Hoe zouden vrouwen over honderd jaar terugkijken op deze tijd? Van der Heijden vraagt zich af of we onszelf wel focussen op de juiste veranderingen: “richten we ons niet teveel op die hogere posten zoals premier of hoogleraar. Moeten we niet vooral strijden voor gelijke beloning, het systeem aanpakken”. Wij kijken nu terug naar het verleden en zien de blinde vlekken, maar we hebben zelf ook onze eigen vlekken. Volgens Van Der Heijden is die toppositie een van die blinde vlekken.

Video niet beschikbaar

Alles voor de wetenschap

Van Der Heijden werkte mee aan de podcast Alles voor de wetenschap van podcastmaker Edda Heinsman. De podcastserie belicht verhalen van vijf verschillende vrouwelijke Nederlandse wetenschappers uit de vorige eeuw. Wat moesten laten om onderzoek te mogen blijven doen? En welke grote ontdekkingen deden zij, waar vaak mannen de eer voor kregen? Van Der Heijden hielp mee met het verhaal over Caroline Bleeker.

Luister de vijf afleveringen van Alles voor de wetenschap in de NPO Luister App.

Trailer: Alles voor de wetenschap - Focus

Luister hier de hele uitzending uit De Nacht van NTR Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie