‘Vrouwenquotum TU Eindhoven is gendergelijkheidsfundamentalisme’
- Nieuws
- ‘Vrouwenquotum TU Eindhoven is gendergelijkheidsfundamentalisme’
Om de genderbalans te corrigeren op de Technische Universiteit van Eindhoven heeft de onderwijsinstelling besloten het komende half jaar alle vacatures voor wetenschappelijk personeel alleen open te stellen voor vrouwen. "We willen een cultuurverandering", aldus rector Magnificus Frank Baaijens. In Dit is de Dag een gesprek hierover.
TUe neemt alleen nog vrouwen aan
Mochten er na dat half jaar nog geen goede vrouwelijke kandidaten zijn gevonden, dan mogen ook mannen reageren. Marjan Olfers, Hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam vindt het een slecht idee. "Het is gendergelijkheidsfundamentalisme. Het gaat mij vele malen te ver."
"We hebben altijd ontzettend ons best gedaan om als vrouwen gelijk behandeld te worden. En ik ben daar heel erg voor, maar dit is waar we als vrouwen nooit naar gestreefd hebben. Op deze manier zet je het doel op zich centraal", aldus Olfers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Discriminatie
Communicatiestrateeg Julia Wouters noemt het discriminatie, maar vindt het nodig dat er wat verandert. "Het is een radicaal plan, het is omstreden. Er zitten nadelen aan, maar als al het andere niet werkt, heiligt het doel de middelen. Daar is hier nu sprake van."
Het doel van dit plan is volgens Wouters om een competitieve concurrerende Universiteit te krijgen. "Het gaat hem helemaal niet om de arme vrouwtjes meer gelijkheid te geven. We weten dat als je nu zegt dat kwaliteit voorop staat, je dan zonder je er van bewust te zijn, denkt aan een blanke man. Daardoor krijgen vrouwen het nadeel van de twijfel, en mannen het voordeel. Om dat te repareren moet je af en toe een flinke maatregel nemen."
Instroom
Het idee dat alles maar gelijk moet zijn werkt niet volgens Olfers. "Het blijft ongelijk want de instroom op TU van vrouwen loopt nog sterk achter. Net als het aantal gepromoveerde vrouwen dat veel lager ligt. Het is gewoon een draconische maatregel. Ook jonge mannen moeten even veel kansen krijgen. Dat is de gedachte achter gelijkheid. En op basis van kwaliteit word je dan heus wel gekozen."