'Wakker liggen naast iemand die heerlijk slaapt is heel eenzaam'
- Nieuws
- 'Wakker liggen naast iemand die heerlijk slaapt is heel eenzaam'
Meditatie, een warme douche, kruidenthee: schrijfster Bregje Hofstede probeerde alles, maar van haar slapeloosheid kwam ze niet af. “Niets hielp. Dus ging ik maar proberen het te vatten en begrijpen”, vertelt ze in de podcast De Slapelozen tegen Frits Spits.
Luister naar de podcast De Slapelozen waarin Frits Spits praat met Bregje Hofstede: - De Slapelozen
“Toen ik begin twintig was, was slapen een groot probleem”, vertelt de schrijfster. “Daarvoor had ik al wel eens moeite met slapen tijdens drukke of spannende tijden. Maar tien jaar geleden werd het echt chronisch.” Hofstede besluit op onderzoek uit te gaan en dat te beschrijven in het boek Slaap vatten.
Het probleem bouwde zich langzaam op. “Ik stond op verschillende manieren onder druk: ik studeerde af, er was een economische crisis, er was geen werk. En mijn relatie waar ik erg aan hechtte ging steeds slechter.” Daarbij legde ze zichzelf druk op van wat ze allemaal moest doen en bereiken. Op haar 24ste resulteerde dit in een burn-out, mede door het grote slaapgebrek. “Van de burn-out herstelde ik, maar het slapen is altijd een zwakke plek gebleven.”
Het grote verband
“Je verzeild als snel in allerlei tips: sporten, gezonder eten, geen koffie. En ik probeerde alles.” Het denken in dat soort kleine stappen, daarin zit de oplossing niet, denkt Hofstede. “We hebben soms geen oog meer voor het grote verband door allerlei kleine dingen. Ik denk dat dit met name voor slapen geldt.”
“Het grote ding is wáár je wakker van ligt. Dat is niet altijd koffie – maar juist: je hebt een gebroken hart, staat permanent onder druk of er gebeuren grote dingen in je leven en in de wereld om je heen.” Daar zou de aandacht naar uit moeten gaan voor wie écht een oplossing wil vinden.
Liefdesverdriet als trigger
“Het gaat niet alleen over hoe je jezelf tot je slaap verhoudt. De context is van belang”, vertelt de schrijfster. Wat was haar context dan? “Dat ik koppig was omdat ik per se schrijver wilde zijn. Niet het beste businessplan. En mijn liefdesverdriet was een enorme trigger. Ik heb er lang over gedaan om tot de conclusie te komen dat de relatie die ik had niet ging duren.”
“Ik voelde me slecht en hij kon daar gewoon doorheen slapen. Wakker liggen naast iemand die heerlijk slaapt, kan een heel eenzame ervaring zijn”, gaat Hofstede verder. “Hoe onredelijk ook, ik nam hem dat toch kwalijk. Ik was zó kwaad en dacht alleen maar: word wakker! Nu weet ik: weigeren de ander te laten slapen is het einde van de liefde.”
Het is een drastische beslissing die Hofstede uiteindelijk toch van haar slapeloosheid afhelpt. Wil je weten welke stap ze nam? Luister naar de podcast De Slapelozen (KRO-NCRV) waarin ze praat met Frits Spits en slaaptherapeut Ingrid Verbeek. Nu in jouw favoriete podcastapp!
Gerelateerde podcast
De Slapelozen