Sarina Wiegman: 'Waarom kan een vrouw geen coach zijn van een mannenteam? Onzin!'
- Nieuws
- Sarina Wiegman: 'Waarom kan een vrouw geen coach zijn van een mannenteam? Onzin!'
[NOS] Ze staan te glimmen in de zon: de standbeelden van onder meer Rinus Michels, Johan Neeskens, Ruud Gullit in de tuin van de KNVB in Zeist. Er komt er binnenkort nog eentje bij. Die van Sarina Wiegman, bondscoach van de Oranjevrouwen. Hij is klaar, maar moet - door corona - nog een plekje krijgen, vertelt ze in de NOS Olympische podcast.
#19 - In standbeeld van Sarina Wiegman komt al het vrouwenvoetbal samen - NOS Olympische podcast
Het succesverhaal van Wiegman voert langs een periode dat het nog bijzonder was dat meisjes op voetbal gingen. Waar het nu meer dan normaal is geworden dat jongetjes Lieke Martens willen zijn, was dat in haar tijd wel anders.
Wiegman: "Voetbal is altijd gezien als mannensport. Dat vond ik wel knap van mijn ouders. Ik wilde op voetballen, dus mocht ik op voetballen. Er werd niet eens over gediscussieerd. Ik merkte pas toen ik ouder werd dat dat helemaal niet zo gewoon was. Want mijn vriendinnetjes die wilden voetballen, mochten het niet."
Andere planeet
De sport voerde haar naar Amerika waar ze samenspeelde met icoon Mia Hamm. "Dat was een andere planeet. Ik had gehoord dat de sport heel professioneel en groot was. Ik wilde eigenlijk wat in Nederland niet bestond. Daar is het het zaadje gepland. Ik dacht als we deze situatie in Nederland kunnen krijgen, dan ben ik een gelukkig mens."
Eigenlijk klinkt in al Wiegmans antwoorden door dat ze beseft waar de sport vandaan komt. Maar ook dat het tijd is om door te gaan. Zijzelf gaat dat doen: na de Spelen vertrekt Wiegman naar Engeland. Maar ook het vrouwenvoetbal in Nederland moet door naar de volgende fase.
Volwassen
Wiegman: "Op een gegeven moment is dat verhaal af. We worden nu als volwassen sport gezien, worden ook zo benaderd. Je zit dan in een nieuwe fase van het vrouwenvoetbal. Je blijft de mensen die een grote bijdrage hebben geleverd dankbaar, maar dan wordt de discussie anders.
Over wie haar zou moeten opvolgen, houdt ze zich bewust op de vlakte: "Je moet gaan voor kwaliteit. Daar moet je mensen goed op beoordelen. Of dat dan een man of een vrouw is, dat laat ik aan de KNVB. Ik vind dat open "
Ze vervolgt: "Je moet kijken naar kwaliteit en ervaring. Het is denk ik wel belangrijk dat je vrouwenvoetbal doorleefd hebt, dat je de sport kent. Het is goed om die kennis in je staf te hebben. Iemand die weet waar het over gaat, zeg maar."
Het zijn ook die maatschappelijke thema's die zowel Wiegman als haar speelsters niet schuwen. Over de vraag op welke termijn we een vrouw in de eredivisie voor mannen gaan zien zegt ze: "Het moet over voetbal gaan en kwaliteit. De eerste die doorbreekt iets. Maar je moet niet beoordeeld worden op het vrouw zijn, maar op de kwaliteiten die je levert."
Emancipatie
Ze vervolgt: "Ik vind dat we nog echt wel iets moeten doorbreken. Ik zeg altijd: 'Als wij zorgen dat we presteren, dan doorbreek je dingen'. Dat is gebleken met de Leeuwinnen. Maar dat is niet zo zeer iets in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, het is een maatschappelijke discussie. Het heeft te maken met emancipatie, dat in het voetbal nog veel meer moet komen."
"Als het een discussie is dat een vrouw niet kan leidinggeven aan een mannengroep... Dat vind ik echt onzin. Dat hoor je vooral in het voetballen. Maar dat heeft ook tijd nodig. Net als dat voetbal niet als meisjessport werd gezien, dat is nu ook veel normaler. In die zin zijn we in Nederland best wel wat conservatief geweest en dat is nu wel doorbroken. En daar ben ik heel blij mee. Maar dan denk ik nu: iedere stap vooruit is er een. Dat komt wel."
Beluister de NOS Olympische Podcast
De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.
In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen. Eerder in deze serie spraken we onder anderen met: hockeyer Seve van Ass, atlete Dafne Schippers en tennisster Kiki Bertens.