Podcast
PowNed

Toenemende spanningen binnen de politie: antisemitisme of bredere maatschappelijke breuk?

foto: ANP - Robin Utrechtfoto: ANP - Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. Toenemende spanningen binnen de politie: antisemitisme of bredere maatschappelijke breuk?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! duiken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen samen met Tweede Kamerlid Ulysse Ellian in de spanningen die spelen binnen de Nederlandse samenleving en de politie. Aanleiding voor het gesprek zijn verontrustende berichten over politiemensen die weigeren Joodse doelen te beveiligen vanwege gewetensbezwaren, wat de vraag oproept of de neutraliteit van de politie nog wel gewaarborgd is.

#165 - OP Z'N KOP! Met Ulysse Ellian over spanningen binnen de politie en antisemitisme - Op z’n Kop!

Moreel bezwaarde politiemensen

Het gesprek begint met de zorgen over agenten die weigeren Joodse instellingen te beveiligen, zo blijkt uit een interview in het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Ulysse Ellian wijst op de ernst van de situatie. De politie zou in principe neutraal moeten zijn, benadrukt hij. "Een burger mag verwachten op steun en bescherming van de politie, ongeacht wie je bent," aldus Ellian. Het idee dat agenten gewetensbezwaar hebben tegen het bewaken van Joodse doelwitten is volgens hem een zorgwekkend teken van antisemitisme, waarbij de Joodse gemeenschap verantwoordelijk wordt gehouden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. "Dat is precies waar Jodenhaat over gaat", stelt hij.

Marianne Zwagerman merkt op dat de kwestie met deze agenten geen op zichzelf staand geval lijkt te zijn, maar een symptoom is van bredere problemen binnen het korps. Ze wijst erop dat mensen met bepaalde opvattingen of achtergronden zich in het verleden al niet altijd welkom voelden bij de politie, en nu lijkt dit in toenemende mate ook voor Joodse Nederlanders te gelden.

Geen Joodse, maar brede maatschappelijke kwestie

Hoewel het gesprek zich in eerste instantie richt op antisemitisme, verbreedt Marianne het perspectief door te stellen dat dit geen geïsoleerd incident is. Ze vreest dat er een groep agenten is bijgekomen die niet het gedeelde wereldbeeld van velen in Nederland verdedigen. "Er zijn agenten die simpelweg niet te vuur en te zwaard willen verdedigen wat jij en ik vinden dat er verdedigd zou moeten worden", merkt Zwagerman op. Ellian deelt die zorg gedeeltelijk, maar benadrukt ook dat er nog altijd veel politiemensen zijn die wel degelijk de neutraliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Verantwoordelijkheid van de politiek

Tot slot wordt besproken welke rol de politiek hierin speelt. Ulysse Ellian, die zelf in de Tweede Kamer zit voor de VVD, heeft Kamervragen gesteld over deze kwestie. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de politiek dit probleem erkent en actief aanpakt. "We moeten voorkomen dat onze politie, die de fundamenten van onze rechtsstaat verdedigt, ten prooi valt aan interne verdeeldheid", zegt hij. Hij roept op tot een stevige discussie in de Tweede Kamer en benadrukt dat het noodzakelijk is om te blijven waken over de neutraliteit van de politie.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie