Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom passen we de naam van buitenlandse steden aan?

foto: Foto" Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom passen we de naam van buitenlandse steden aan?

Zeg je Praag of Praha? Wanneer je net met het vliegtuig in Tsjechië bent geland, zul je waarschijnlijk alleen Praha horen. Terwijl je in Nederland toch echt een tripje Praag had geboekt. Dit noemen ze een exoniem. Als een topografische naam in een andere taal wordt veranderd dan de oorspronkelijke plaatsnaam. Waarom passen we de naam van buitenlandse steden aan? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#49 - Waarom passen we de namen van buitenlandse steden aan? (S04) - Alledaagse Vragen

"Het aanpassen van de namen van steden is ontstaan in de tijd dat we in het Nederlands namen nog aanpasten naar onze spelling en uitspraak. Soms wordt er ook een vertaling gemaakt van de buitenlandse naam. De aangepaste namen die we nu nog gebruiken zijn overblijfselen uit die tijd," vertelt Marten van der Meulen, taalonderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens Van der Meulen komt het gebruik van exoniemen voort uit een beperkte aantal klinkers en medeklinkers in de Nederlandse taal. Hiermee kan je een bepaald aantal combinaties maken. Vroeger was het gebruikelijker om dit aan te passen naar het Nederlands dan we nu doen.

"Het is niet duidelijk wanneer we zijn gestopt met het vertalen van namen van steden. We nemen nu namen over zoals die in de lokale taal worden gebruikt. Wel passen we het nog een beetje aan naar de Nederlandse spelling en uitspraak. Maar we maken er niet meer zo groot verschil van als vroeger," legt Van der Meulen uit.

Koloniaal verleden

"Veel van de exoniemen zijn ontstaan in de koloniale tijd. Daarom is er een beweging bezig om deze af te schaffen. Een voorbeeld is de hoogste berg van Suriname. Deze berg heet de Julianatop. Het is duidelijk dat deze ooit vernoemd is naar koningin Juliana. Eigenlijk is het raar dat de lokale naam ooit verdwenen is voor een koloniale naam," vertelt Van der Meulen.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie