Arita Baaijens zegde haar baan als milieubioloog op, kocht kamelen en trok de woestijn in
- Nieuws
- Arita Baaijens zegde haar baan als milieubioloog op, kocht kamelen en trok de woestijn in
Zo'n 30 jaar geleden zegde Arita Baaijens haar baan als milieubioloog op, kocht kamelen in de Egyptische hoofdstad Cairo en trok de woestijn in. Alleen, met een oude kaart en zonder gps. Daar verbleef ze 20 jaar elke winter om daarna de woestijn te verruilen voor de bergen in Siberië en Papoea-Nieuw-Guinea. In de podcast Lezen in het donker gaan we op pad met ontdekkingsreiziger, bioloog, en schrijver Arita Baaijens.
Toen ik terug kwam in de woestijn paste hij me als een oude jas
Al dertig jaar verkent zij de landschappen van de Sahara, Siberië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het viel haar op dat herders en nomaden op een bijzondere manier met de natuur omgaan.
Een manier die haaks staat op de wetenschappelijke en analytische manier in het Westen. Al reizend vroeg zij zich af waarom het perspectief van beleidsmakers en wetenschappers bij besluitvorming in bijna alle gevallen zwaarder telt dan de werkelijkheid van een lokale cultuur, die vaak rechten en een ziel toekent aan bergen, bossen en rivieren.
Een landschap zit vol herinneringen
Nederland
Maar kan dat ook in het ingepolderde Nederland? Want hoe liggen de verhoudingen tussen mens en natuur in ons strak ingerichte polderland? Baaijens: "De westerse mens ervaart de wereld niet maar dénkt haar."
Om toch contact te maken met het Nederlandse landschap en te ontdekken wat ons landschap ons vertelt bedacht Arita tientallen oefeningen en schreef ze het boek: Paradijs in de Polder.
Lezen in het Donker
Lezen in het Donker is de perfecte podcast om bij weg te dromen. Doe het licht uit, druk op play en laat je meevoeren. Wekelijks bespreken we de nieuwste wetenschaps- en geschiedenisboeken. Een uur vol met ontroerende geschiedenisverhalen, wetenschappelijke vergezichten en intieme gesprekken met schrijvers. Zij lezen voor uit eigen werk en nemen mooie, bijpassende muziek mee.