Waarom Turkije essentieel is voor de NAVO
- Nieuws
- Waarom Turkije essentieel is voor de NAVO
Na maanden van gesteggel was er bij de NAVO-top deze week eindelijk witte rook: Finland en Zweden kunnen zich bij de organisatie aansluiten. De afgelopen maanden lag de Turkse president Erdoğan telkens dwars, maar deze week ging hij toch overstag. "Het is een historische top," stelt Han ten Broeke van het HCSS in een nieuwe aflevering van de podcast Europa Draait Door van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn
#27 - Lokt de NAVO Poetin uit met uitbreiding? (S04) - Europa draait door
Te zware knieval
Turkije blokkeerde de toetreding van Finland en Zweden van wege de vermeende steun van beide landen aan Koerdische groepen. Toch ging het deze week dus uiteindelijk overstag. Erdoğan wilde eigenlijk een verklaring van beide landen waarin ze stelden de steun aan Koerdische groepen als de PKK en de YPG te stoppen. Maar daar is volgens Ten Broeke geen hele heldere verklaring op gekomen.
Wel zijn er volgens hem afspraken gemaakt over de uitlevering van 33 Koerden die woonachtig zijn in beide landen, al is de vraag of dat ook echt zijn doorgang vindt. "De Zweedse kranten staan nu al vol over dat Magdalena Andersson, de Zweedse premier, een te zware knieval zou hebben gedaan."
Normatieve bril
Tegelijkertijd is er in veel landen onvrede dat één lid van de NAVO de macht heeft om uitbreiding zo lang te traineren. Volgens Ten Broeke zijn er bij de NAVO, anders dan bij de EU, geen procedures om landen uit de organisatie te zetten.
Er wordt bovendien in Nederland te vaak met een normatieve bril gekeken naar de internationale politiek, vindt hij. "Helaas is het zo dat je in de internationale politiek het niet voor het kiezen hebt. Nederlanders benaderen internationale politiek nog wel eens zoals ze de binnenlandse politiek benaderen, en dan denk je dat iedereen volgens hetzelfde waardenpatroon mensen kunt afrekenen. In de buitenlandpolitiek werkt dat simpelweg niet."
Bovendien moet de waarde van Turkije voor de NAVO niet onderschat worden, vinden zowel Ten Broeke als Arend Jan Boekestijn. Volgens Boekestijn is de Bosporus, de zeestraat die dwars door Istanbul loopt, bijvoorbeeld strategisch enorm belangrijk. "Als je ooit dat graan eruit wil krijgen, dan moet Erdoğan meewerken. De positie van de Bosporus maakt Erdoğan veel sterker dan dat je op papier doet denken." Volgens Ten Broeke heeft Turkije bovendien enorm veel conflicten aan hun buitengrenzen. Mocht Turkije daarom niet meer bij de NAVO horen, dan importeren we die conflicten. "We hebben de Turken nodig," besluit hij.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Europa Draait Door
Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!