De Japanse Duizendknoop: alles wat de mens maakt krijgt de plant kapot
- Nieuws
- De Japanse Duizendknoop: alles wat de mens maakt krijgt de plant kapot
De Japanse Duizendknoop heeft zich de afgelopen 200 jaar met het grootste gemak verspreid over heel Europa. "Het is eigenlijk een hele mooie plant", zegt stadsecoloog Geert Timmermans, "maar zijn wortels, die gaan overal dwars doorheen: fundamenten, kades, rioleringen, wegen..." Alles wat de mens maakt krijgt hij kapot. En dus trekt de Gemeente Amsterdam er 8 miljoen euro voor uit om de duizendknoop uit te roeien. Of dat lukt? Luister naar aflevering 26 van de podcast DOCS.
#26 - Er woekert een probleem in onze bodem - DOCS
Er woekert een probleem in onze bodem
Jaike Bijleveld werkt als projectleider bestrijding van invasieve exoten - planten of dieren die hier naartoe zijn gehaald en die zich vervolgens heel snel verspreiden. De Japanse Duizendknoop is een taaie plant om te bestrijden. Er hoeft maar een heel klein sliertje van een wortel weg te zweven op de wind en er ontstaat ergens anders makkelijk weer een groeiplaats. Dus worden op de kleinere groeiplekken de wortels zorgvuldig met de hand uitgegraven en wordt de grond van grotere groeigebieden machinaal afgegraven en vervolgens uitgekookt.
En dat is nog niet alles, Jaike Bijleveld vertelt: "Op plekken waar het echt onveilige situaties voor het verkeer veroorzaakt, gaan we in de meeste gevallen met elektrocutie aan de slag. Elektrocutie: iedere twee maanden met een voltage van 5000 Watt in elke stengel. Door de sapstroom komt het helemaal tot in de punt. De plant elektrocuteert zichzelf."
In het voorjaar, als we met Jaike willen gaan kijken of dit allemaal geholpen heeft, of de Japanse Duizendknoop wegblijft, krijgen we dit bericht: "Ik heb geen tijd, ik ben te druk met bestrijden..."
Onze verhouding tot de natuur en tot de ander
'Er woekert een probleem in Amsterdam' is onderdeel van RADIX, een langzaam voortwoekerend kunstproject van de theatermakers van Collectief Walden over onze omgang met invasieve exoten. Collectief Walden is gefascineerd door onze verhouding tot de natuur en tot de ander. We lijken telkens nieuwe rechtvaardigingen te vinden voor al onze vormen van controle en uitbuiting.
Er schuilen ongemakkelijke metaforen in de Japanse Duizendknoop en de symptoombestrijding van invasieve exoten. RADIX is een kritisch zelfonderzoek naar onze omgang met het vreemde. Het project is deels online, deels offline en staat op 3 en 4 juli op het Oorzakenfestival.
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.