Podcast
VPRO

Op Spitsbergen trekt het ijs weg en komen de Russen juist dichterbij

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op Spitsbergen trekt het ijs weg en komen de Russen juist dichterbij

Spitsbergen is een cruciale plek in het Noordpoolgebied. Hoewel het officieel bij Noorwegen hoort, bemoeit ook Rusland zich steeds vaker met het gebied en wordt er ook met regelmaat geprovoceerd. Europa-correspondent Saskia Dekkers is net terug uit Spitsbergen en merkte hoe de Russische dreiging toeneemt. "Het lijkt een beetje op de koude oorlog, dat je naar elkaar loopt te gluren", vertelt ze in de VPRO-podcast Europa Draait Door.

#40 - Wat moeten de Russen op de Noordpool? (S05) - Europa draait door

Verdeling op Spitsbergen

Spitsbergen hoort officieel bij Noorwegen. Door het verdrag van Spitsbergen mogen bijna alle landen er economische activiteiten ondernemen, maar er mogen geen militaire acties ondernomen worden. Toch zijn de Russen daar een beetje aan het provoceren, vertelt Saskia Dekkers. De Europa-correspondent is net terug uit Spitsbergen, en merkt hoe de Russen op verschillende manieren de Noren proberen uit te lokken. Zo verscheen er dit jaar in een Russisch dorp een groot kruis van de beschermheilige van het leger. "Een bisschop die dicht bij Poetin staat zegent het dorp. Het zijn geen grote incidenten, maar de Russen zijn wel bezig om te provoceren en hun invloed uit te breiden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Russische interesse

De toegenomen interesse van Rusland in het gebied komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zo is het gebied economisch erg interessant, merkt Dekkers op. "Door het dooien van het permafrost komen er grondstoffen naar boven, en de Russen willen daar absoluut ook een greep op krijgen." Daarnaast denkt de Europa-correspondent dat de Russen bang zijn voor eventuele aanwezigheid van de NAVO.

Smeltend ijs en bedreigde beren

Daarnaast worden de gevolgen van klimaatverandering op Spitsbergen ieder jaar duidelijker. Zo worden er tegenwoordig hekken gebouwd om dodelijke lawines en modderstromingen te voorkomen, en de gletsjers trekken in hard tempo terug. "Je ziet opeens fossielen naar boven komen en smeltwater op plekken waar het niet hoort." Dit zorgt ervoor dat het leefgebied van de trots van het eiland, de ijsbeer, steeds kleiner wordt. "Op de lange termijn, als er nog meer ijs verdwijnt, is dit een hele verontrustende ontwikkeling. Dan zou de ijsbeer wel eens kunnen uitsterven."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie