Podcast
BNNVARA

De hermelijn trekt zijn koninklijke jas aan

foto: RuudSharpfoto: RuudSharp
  1. Nieuwschevron right
  2. De hermelijn trekt zijn koninklijke jas aan

Wanneer het koud is kunnen wij ons lekker warm aankleden, maar bij zoogdieren gaat dat lastig. Daarom maakt de luchtige zomervacht nu plaats voor een dikke en warme wintervacht. De kleine marterachtigen zijn nu aan het verharen en de vacht van de hermelijn ziet er straks wel heel bijzonder uit…

#9 - VVEAD: Zonder bunzing, hermelijn en wezel zouden we giga veel muizen hebben (S02) - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw

De groep kleine marterachtigen bestaat uit de bunzing, de wezel en de hermelijn. Ze hebben één ding gemeen: het zijn échte roofdieren. Het grootste deel van hun tijd besteden ze aan het jagen op bijvoorbeeld muizen en ratten. Alle drie hebben ze een lang lichaam en korte pootjes. Hierdoor kunnen ze makkelijk hun prooi achtervolgen, zelfs tot in het hol. De kans om kleine marterachtigen te zien is klein: ze verstoppen zich goed.

Waarom heeft de hermelijn zo’n bijzondere wintervacht? Waarom moeten de kleine marterachtigen goed worden beschermd? En hoe zie je het verschil tussen deze roofdieren? Luister de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren over de kleine marterachtigen. Te gast zijn Edo van Uchelen, bioloog en auteur van het boek Bunzing, hermelijn en wezel en Carola van den Tempel, ze houdt zich bezig met de bescherming van deze soorten. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

De winter komt eraan

Alle drie de kleine marterachtigen zijn zich aan het voorbereiden op de winter. In winterslaap gaan ze niet, maar ze zijn wel op zoek naar plekken waar ze kunnen schuilen én ze zijn veel aan het eten zodat ze lekker dik de winter in gaan. Ook zijn ze aan het verharen zodat ze straks een lekker warme wintervacht hebben.

De hermelijn is extra bijzonder. Het is het enige Nederlandse zoogdier waarbij de vacht van kleur verandert. De buik is altijd wit en in de lente en zomer is de rest van de vacht bruin. In het najaar verandert dat: de hermelijn wordt helemaal wit, met als uitzondering de zwarte staartpunt. Hierdoor valt de hermelijn minder op als er sneeuw ligt. "En daardoor houdt de hermelijn warmte beter vast", vertelt Edo van Uchelen.

Het bont van de wintervacht van de hermelijn is een statussymbool. Zo werden koningsmantels vaak gevoerd met de wintervacht van de hermelijn. Ook de mantel die door Willem-Alexander gedragen werd tijdens zijn inhuldiging bestond waarschijnlijk voor een deel uit hermelijnenvacht, maar hier zijn twijfels over.

Bescherming

Het lijkt erop dat de drie kleine marterachtigen in Nederland zeldzamer worden. Waarschijnlijk komt dit onder andere doordat hun leefomgeving achteruitgaat. De natuur bestaat te veel uit kleine ‘eilandjes’ die niet met elkaar verbonden zijn. Het zou de bunzing, wezel en hermelijn erg helpen als de natuur meer met elkaar verbonden wordt en als er meer plekken zijn waar ze kunnen schuilen.

Luister de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren over de kleine marterachtigen. Te gast zijn Edo van Uchelen, bioloog en auteur van het boek Bunzing, hermelijn en wezel en Carola van den Tempel, ze houdt zich bezig met de bescherming van deze soorten. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie