Hoera! DOCS is jarig en trakteert 5 bijzondere documentaires uit het archief
- Nieuws
- Hoera! DOCS is jarig en trakteert 5 bijzondere documentaires uit het archief
DOCS bestaat twintig jaar en dat vieren we samen met presentator van het eerste uur, Vincent Bijlo. Hij haalt herinneringen op aan de beginjaren en bespreekt met podcasthost Mina Eternad hoe de stijl van documentaire maken veranderd is in de loop der jaren. Vincent koos vijf documentaires uit en vertelt waarom juist deze verhalen hem zijn bijgebleven. De eerste parel uit het archief is Gestremd: over een trein die de achterkant van een ambulance ramt. De andere vier parels verschijnen iedere zaterdag, vanaf vandaag.
Video niet beschikbaar
Gestremd
In Gestremd volgen we machinist René Scholten die bij het naderen van een overweg opeens blauwe zwaailichten ziet. Een ambulance komt hard aanrijden en probeert nog voor de trein over te steken. René kan niet meer remmen en ramt de achterkant van de ambulance… Vier jaar later grijpt het incident hem nog steeds aan.
#173 - 20 jaar DOCS - Gestremd - DOCS
De dichter en de dood
De dichter en de dood (2010) is vanaf vandaag te horen. In deze DOCS-aflevering volgen we dichter Pieter Boskma, die 35 jaar samen was met zijn geliefde Monique Orth toen ze overleed aan borstkanker en hij ontroostbaar achterbleef. Twee weken na haar dood, tijdens een wandeling door de duinen verscheen het eerste gedicht: 'Ben jij het liefste?'. Honderden gedichten volgden. Moniques jeugdvriendin en programmamaker Margot de Nooijer volgen Pieters rouwproces.
Vincent Bijlo: "Dit is een prachtige compositie over een man die ontzettend zoekende is na de dood van zijn vrouw. We worden deelgenoot van het afgrijselijke verdriet en hoe hij dat omzet in poëzie. Een prachtig, gecomponeerd portret."
DOCS EXTRA - De dichter, de liefde en de dood - DOCS
De Bloemendal tapes
De Bloemendal tapes (2014) is te horen vanaf 13 april en vertelt het verhaal van Philip Bloemendal (1918-1999). Philip was veertig jaar lang dé stem van het Polygoonjournaal. Zo bekend als zijn geluid is, zo onbekend is zijn leven. Een joodse jongen uit de textiel die door onder te duiken de oorlog overleefde, maar bijna zijn hele familie kwijtraakte. Begin jaren 80 vertelde Bloemendal, met een microfoon om zijn hals, aan zijn zoon Robert zijn levensverhaal. Al die jaren hebben negen cassettebandjes in een kast gelegen. Programmama Erik Willems kreeg de bandjes van Robert en maakte een indringend portret van Philip.
De hondenerfenis
De hondenerfenis (2019) – te horen vanaf 20 april – gaat over zestiger Kees. Kees is vanaf zijn kindertijd bang voor honden. Wanneer zijn vrouw Marjolijn in 1998 hoort dat zij ongeneeslijk ziek is, bedenken ze wat ze nog graag zouden willen doen. Marjolijn wil graag een hond. Er komt een labrador-pup, waarmee Kees op pup-cursus gaat. Marjolijn wordt vanachter de computer actief in een opvang-organisatie voor honden uit Griekenland en Spanje en hun huis wordt steeds voller. Kees laat de dieren uit in het Amsterdamse bos, soms wel vijf tegelijk. Zoals hij zelf zegt: de honden mogen met hem mee naar het bos.
De geniale chaos van Boy Edgar
Tot slot, De geniale chaos van Boy Edgar (2012), te horen vanaf 27 april. Orkestleider, arrangeur en componist Boy Edgar (1915-1980) zet in de jaren zestig met Boy’s Big Band de Nederlandse jazz op de kaart. Hij werkt met internationale sterren als Nina Simone, Ben Webster en Max Roach. Vriend en vijand typeren hem als geniaal én chaotisch. De belangrijkste Nederlandse jazzprijs is naar hem vernoemd: de VPRO/Boy Edgar Prijs. Maar wie weet nog wie Boy Edgar was?
Radiomaker Frank Jochemsen en jazzjournalist Marie-Claire Melzer zijn gefascineerd geraakt door de man en zijn muziek en besluiten een radioportret over hem te maken. Tijdens hun zoektocht vinden ze op een zolder een doos met ruwe geluidsopnamen van de legendarische radiomaker Bob Uschi (1911-1995). Uschi heeft Boy Edgar in de late jaren 70 gevolgd voor een portret dat hij om onbekende redenen nooit heeft afgemaakt. De tapes zijn een fantastische vondst en vormt de basis van de documentaire.
Gerelateerde podcast
DOCS
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.