Diepgang en gekkigheid in Het Gebouw
- Nieuws
- Diepgang en gekkigheid in Het Gebouw
[NTR] Niets was te dol in het VPRO-radioprogramma Het Gebouw. Gekkigheid en journalistieke diepgang gingen er hand in hand.
Het Gebouw werd van 1984 tot 1993 wekelijks op vrijdagochtend en -middag uitgezonden door de VPRO op Radio 1. "Dit is misschien wel het meest geslaagde nieuwsprogramma op de Nederlandse radio dat ooit is gemaakt, want alles klopte", vindt radio-recensent Vincent Bijlo.
Met Ger Jochems bespreekt hij Het Gebouw in twee afleveringen van de podcast Hallo Hier Hilversum. "Er kon een hele hoop bij Het Gebouw", zegt Jochems, die er jarenlang als VPRO-programmamaker werkte. Hij weet smeuïge anekdotes te vertellen.
Drank en sirenes
In Het Gebouw werd een VPRO-collega dronken gevoerd die ondertussen opdrachten kreeg die hij live op de radio moest uitvoeren. De Groenteman en Het Nieuws van de Vissers waren er te horen. Urenlang werd het geluid van sirenes uitgezonden toen het kabinet besloot om de plaats van Amerikaanse kruisraketten in ons land toe te staan. "We doen dit uit woede", zei Ronald van den Boogaard. "Er kwamen 3.000 telefoontjes binnen."
In mei 1985 zond Het Gebouw de kortste reportage ooit gemaakt uit. Over de komst van een vrouwencamping in Pieterzijl "Het was 1 vraag en 1 antwoord. De maker voelde zich in de maling genomen. Wat er na die ene zin kwam vonden we onzin en hebben we eraf geknipt", herinnert Ger Jochems zich.
Cor Galis was de stem die hoorde bij Het Gebouw.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eurobureau
Het Eurobureau, waar ooit Rob de Wijk werkte - leverde Het Gebouw fraaie buitenlandse reportages op met scharniermomenten in de wereldgeschiedenis, zoals de val van de Muur, het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in China en het vertrek van de communistische leider Ceausescu uit Roemenië. Legendarisch is een verslag vanuit een telefooncel op de Kurfürstendamm in Berlijn, waarin twee verslaggevers gasten ontvingen.