Waarom oosterse spiritualiteit zo aanslaat in het westen
- Nieuws
- Waarom oosterse spiritualiteit zo aanslaat in het westen
Nederland ontkerkelijkt, maar toch lijken Boeddhabeelden niet aan te slepen en zijn Aziatische meditatiemethoden als yoga erg populair. Waarom? De Ongelooflijke Podcast ging op zoek naar het antwoord op die vraag met filosoof Stine Jensen. "Mensen voelen zich aangetrokken tot religie of spiritualiteit omdat er lijden is, er is iets naar waar je een antwoord op zoekt", denkt ze.
Veel mensen lijden, op verschillende manieren: "Het kan een fysiek lijden zijn, of en mentaal lijden. Het kan lijden zijn onder de druk van de maatschappij, het kan de stress zijn van de telefoon die een beroep op je doet", vertelt Jensen.
Voor velen biedt meditatie dan een uitkomst. Het is namelijk goed in levens in te passen. "Je gaat daar gewoon zitten en dan gaat het er niet om dat je actief handelt, of productief bent, of je manifesteert, maar juist zin ontvangt door te zijn. Niet te doen, maar te zijn", aldus de filosoof.
Atheïst
Jensen was lange tijd 'een activistische atheïst', zoals ze het zelf noemt, maar uiteindelijk was het voor haar niet genoeg. "Het biedt geen houvast aan het leven". Na lichamelijke klachten besloot ze aan yoga te beginnen. Dit opende haar ogen. Uiteindelijk vond ze kundalini, een yoga-vorm uit India. Gelovig is ze nog steeds niet, vindt ze. Ze noemt zichzelf een 'spirituele atheïst'.
Het hele gesprek met Stine Jensen is hier te beluisteren:
De Ongelooflijke Podcast
De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en theoloog des vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcastserie over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt een nieuwe aflevering.
Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.