Hanna Bervoets: 'Ik dacht niet over zoenen, ik fantaseerde er ook niet over'
- Nieuws
- Hanna Bervoets: 'Ik dacht niet over zoenen, ik fantaseerde er ook niet over'
[BNNVARA] Wanneer schrijver Hanna Bervoets op de middelbare school zit, durft ze zich niks voor te stellen bij een relatie met een meisje. Homoseksualiteit is onzichtbaar, en voelt daarmee verboden. Vanaf haar studententijd breekt er een nieuwe periode aan met vrijheid in vriendschap, feesten, schrijven én de liefde.
In de podcast Anne+ vertelt Hanna Bervoets dat niemand op haar middelbare school openlijk homoseksueel was: "Het bestond gewoon niet. Dus ik dacht nooit, dan ga ik een keer een vriendin hebben, het is een optie om dat leven te leiden."
Schrijven en vrij zijn
Bervoets heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Efter en Ivanov. Schrijven is voor haar gelijk aan vrij zijn. "Ik had de hele maand december en half januari geblokt om te schrijven. Dat voelt dan voor mij alsof ik vrij heb. Eigenlijk is dat raar want dan ben ik kei hard aan het werk, maar dat voelt dan niet zo. Dat voelt dan als zoveel vrijheid."
Als ze de tijd niet vrijhoudt om te schrijven, stroomt haar agenda binnen de kortste keren vol. Dan zijn er alleen de gaten tussendoor waarin Bervoets kan schrijven en dat vindt ze maar niks. Structuur is dus nodig, en daarnaast komt af en toe zo'n paar weken focus haar schrijfwerk ook goed uit. De ruimte om haar leven zo in te richten zoals zij dat wil, was er niet altijd.
Geen fijne omgeving op school
Op de middelbare school moest Bervoets uren zelfstandig studeren in een druk studiehuis: "Ik kijk daar heel negatief op terug. Ik was iemand die goed kon plannen, maar nu werd ik gedwongen om dat te doen in een super lawaaierige ruimte met mensen die niet zelfstandig konden leren. Dat ervoer ik als een straf."
Het is geen fijne omgeving voor Bervoets. Daarom blijft ze, in overleg met haar moeder en met school, een paar maanden thuis. In die periode voelt de schrijfster zich "heel moe en heel neerslachtig". Ik had heel weinig energie en ik had het niet leuk. Als je het leuk hebt met vrienden, met liefde, uitgaan of drugs, of met groepjes, dan heb je een reden om naar die school te gaan."
Dramaserie Anne+
De tv-dramaserie ANNE+ gaat over het leven van de lesbische twintiger Anne die worstelt met het leven als volwassene in vriendschap, werk en relaties. In het tweede seizoen van de dramaserie start het personage Anne (Hanna van Vliet) haar eigen podcast. Regisseur Anna Peeters maakte de podcast samen met eindredacteur Randy Vermeulen en Nele Eeckhout en Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK.
Kans op een 'hallo-relatie'
Maar, in diezelfde, donkere periode, duikt er een lichtpunt op. "Er was een meisje in de vierde, ik zat toen in de tweede, en daar had ik mijn zinnen op gezet, niet op een planmatige manier. No way dat ik dat met iemand ging delen, maar ik schreef het wel in mijn dagboek. Dat maakte mijn dagen wel leuker, als ik haar had gezien in de gang."
Mijn kans op een hallo-relatie was voorbij
Zou ze dan 'hallo' zeggen tegen haar? Nee, dat durfde ze uiteindelijk niet. Bervoets: "Daarover was ik in de mineur. Mijn kans op een hallo-relatie was voorbij. Dus daar was ik wel mee bezig op een licht dramatische manier."
"Een keer met haar praten of bevriend raken, dat waren mijn goals," vertelt Bervoets. "Ik dacht niet over zoenen, ik fantaseerde er ook niet over." In haar buurt zijn was het doel en verder ging het niet. Een relatie met dat meisje - met überhaupt een meisje - kon ze zich niet voorstellen. Kwam dat omdat het zo spannend was? Nee, daar zat meer achter.
Niemand om mee te identificeren
Bervoets vertelt dat er niemand was op de middelbare school om zich mee te identificeren: "Je duwt dingen weg in je hoofd." Gelukkig wordt het langzaam maar zeker beter, zeker na de middelbare school. Daarover vertelt ze alles in deze laatste aflevering van de podcast Anne+.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De podcast ANNE+ wordt gemaakt door Anna Peeters samen met eindredacteur Randy Vermeulen. Nele Eeckhout en Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK verzorgen het sound-design en de montage.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.