Ondanks hevige bombardementen nog geen animo voor 'no-fly-zone'
- Nieuws
- Ondanks hevige bombardementen nog geen animo voor 'no-fly-zone'
Oekraïense steden krijgen met de dag hevigere bombardementen te verduren. Deze week vielen er zelfs raketten op een historisch theater in de stad Marioepol, waar honderden vluchtelingen verbleven. Vanwege die voortdurende bombardementen wordt de roep steeds groter om een ‘no-fly-zone’ in te stellen. Waarom is die optie zo controversieel?
Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken het in de podcast Europa draait door met militair expert Peter Wijninga.
#11 - Moet het Westen meer doen om Oekraïne te steunen? (S04) - Europa draait door
Met Russische raketten worden hele flatgebouwen in de as gelegd. Veel aanvallen zijn specifiek gericht op burgers en, volgens militair expert Peter Wijninga, past dat binnen de Russische oorlogsdoctrine. "Het doel is om met dit soort bombardementen de wil tot verzet onder burgers te breken, in de hoop dat ze het uiteindelijk opgeven."
No-fly-zone
Opnieuw drong president Zelensky deze week aan op de instelling van een 'no-fly-zone' boven Oekraïne, maar voorlopig lijkt daar bij de NAVO geen animo voor. En dat is best begrijpelijk volgens Wijninga: "een 'no-fly-zone' afkondigen in een oorlogsgebied is eigenlijk een offensieve actie. Zo’n zone moet je ook gaan verdedigen, en als je een Russisch vliegtuig neerschiet zijn we in oorlog."
Ondertussen zijn veel Europese en Amerikaanse vrijwilligers wel bereid mee te vechten aan het Oekraïense front. "Daar zitten oud militairen bij, maar ook veel avonturiers zonder enige ervaring. Sommigen werkten een week geleden nog in een fastfoodrestaurant. Hun effectiviteit zal beperkt zijn", stelt Wijninga. "Sterker nog, als zo iemand wordt opgepakt door de Russen kan dat nog wel eens voor een spannende situatie zorgen met het land van herkomst."
Europa draait door
Europa draait door