Buitenland
VPRO

Zijn Amerikaanse Influencers de nieuwe pionnen van Rusland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn Amerikaanse Influencers de nieuwe pionnen van Rusland?

Een opmerkelijke aanklacht tegen twee Russische medewerkers van de zender Russia Today. Volgens de openbaar aanklager van Amerika zouden zij hebben geprobeerd de publieke opinie in de VS te beïnvloeden, door populaire rechtse influencers te betalen. Correspondent Karlijn van Houwelingen is te gast in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

400.000 dollar per maand

Twee medewerkers van de zender Russia Today, die wordt gecontroleerd door de Russische staat, zijn aangeklaagd voor het witwassen van geld en het pogen de aankomende Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Zij zouden onder valse naam de uiterst rechtse influencers van het mediabedrijf Tenet grote bedragen hebben gegeven om Russische propaganda te verspreiden. In sommige gevallen ging het om wel 400.000 dollar per maand.

Influencers verdienen vaker geld aan hun posts, maar dit is een ander geval in de ogen van de Amerikaanse openbaar aanklager, zegt correspondent Karlijn van Houwelingen. "Het gaat erom dat dit geld van een buitenlandse staat komt, die als doel heeft de samenleving te destabiliseren."

Quote

Pro-Russische denkbeelden zijn heel gewoon zijn geworden in rechts-conservatief Amerika.

Correspondent Karlijn van Houwelingen

Geen unieke meningen

Toch gaat het hier om ideeën die, ook zonder betaling, niet uniek zijn in het Amerikaanse medialandschap. "Vooral aanhangers van Donald Trump zien deze aanklacht als censuur van hun eigen meningen, omdat die pro-Russische denkbeelden heel gewoon zijn geworden in rechts-conservatief Amerika." De influencers zelf zeggen niet te hebben geweten dat zij betaald werden in ruil voor het verspreiden van propaganda. Zij zeggen dat het uitsluitend om hun eigen meningen ging.

Het mediabedrijf Tenet, waar zes influencers voor werkten, profileerde zich als een platform voor 'vrije denkers', die anders dan de mainstream media de echte waarheid verkondigden. Die 'waarheid' is vaak sterk anti-Russisch. Zo verkondigt Tim Pool, een kopstuk van Tenet met een miljoenenpubliek, dat Oekraïne de 'grootste vijand van de VS' is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie