Dertig jaar je moeder kwijt, omdat ze iets verkeerds zei in een klaslokaal
- Nieuws
- Dertig jaar je moeder kwijt, omdat ze iets verkeerds zei in een klaslokaal
In Radio Cinema bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen elke week de nieuwste films. Deze keer praten ze samen met journalist en Estlandkenner Anna Lillioja over de Estische film The Little Comrade.
Radio Cinema - The Little Comrade
De film speelt zich af in Estland tijdens de onderdrukking van Stalin. Het land viel van 1918 tot 1991 onder het Sovjetregime.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van een jong meisje. Haar moeder is lerares en besteedde in haar lessen te veel tijd aan de Estische taal en cultuur. Ze wordt opgepakt en zegt dan tegen haar dochter: "Als je lief bent, kom ik vanzelf weer terug." Maar ze kwam niet terug.
Pieter: "Je denkt 'dat moeten we even overleven, die Russen hier', en dan wordt het 1991 voordat ze weg zijn. En dat is dan jouw leven. Iemand klikt even met een pen, en jouw leven valt opeens onder dat communistische regime…"
Drank en zang
Anna Lillioja vertelt: "Estland is een heel kunstzinnig en creatief land. Juist door de onderdrukking ga je ook een weg zoeken om jezelf te kunnen uitdrukken. Destijds waren kunst en cultuur, zingen en drinken, manieren om even aan de onderdrukking te ontsnappen. Manieren om opgekropte emoties te uiten en je identiteit te behouden."
En nog steeds: "Esten laten hun emoties eigenlijk niet veel zien. Maar op feesten gaan ze veel drinken en zingen en dan barst het los. Mensen kunnen dan hun emoties kwijt. Emoties die ze normaal terughouden, niet tonen. En dat zie je in de film ook."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.