Podcast
PowNed

Dirk Gotink (NSC) is kritisch op Draghi's adviesrapport en wordt verrast door Omtzigts terugtrekking

foto: ANP - Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. Dirk Gotink (NSC) is kritisch op Draghi's adviesrapport en wordt verrast door Omtzigts terugtrekking

In de nieuwste aflevering van de podcast Op z’n Kop spreken Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met EU-vertegenwoordiger van het NSC Dirk Gotink over het adviesrapport van Mario Draghi. Het rapport doet een dringende oproep voor een grootschalige investering van €800 miljard per jaar om de Europese economie te versterken en de kloof met de Verenigde Staten en China te dichten. Gotink wordt ook nog eens live verrast met het nieuws dat Pieter Omtzigt een stap terug doet...

#161 - OP Z'N KOP! Met EU-vertegenwoordiger Dirk Gotink (NSC) over Draghi's rapport - Op z’n Kop!

Schuldenunie lost weinig op

Gotink maakt duidelijk dat hij enorm baalde toen hij over het rapport hoorde. "Als we nu de discussie moeten voeren over de concurrentiepositie van Nederland en Europa, dan is dat echt heel belangrijk," zei hij. Maar in plaats van op die structurele problemen in te gaan, zoals inefficiënte uitgaven en hoge energieprijzen, kwam Draghi met een schuldenunie die volgens Gotink weinig oplost. "Iedereen praat over die 800 miljard, maar niemand heeft het over de echte problemen die we hebben."

Draghi benoemt in zijn rapport ook het falen van Europa om nieuwe technologieën te omarmen. Gotink geeft als voorbeeld dat de grootste bedrijven ter wereld de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan in de VS en China, terwijl Europa achterblijft. "Volkswagen moet nu voor het eerst productie in Duitsland sluiten," zegt hij. Iets wat volgens hem symbolisch is voor de huidige economische situatie in Europa. Dit komt deels door regelgeving, maar ook door een gebrek aan innovatie en investeringen in opkomende technologieën, zoals digitale en batterijtechnologie.

"Volstrekt ondenkbaar"

Gotink stelt dat Draghi's plan om publieke middelen in te zetten voor investeringen onrealistisch is. De voorgestelde €800 miljard per jaar, wat in totaal neerkomt op €2 biljoen over vijf jaar, noemt hij "volstrekt ondenkbaar" in de huidige economische context en hij verwacht dan ook dat dit deel van het rapport snel in de ijskast zal verdwijnen. "We moeten kiezen: gaan we voor veiligheid, sociale zekerheid, bestaanszekerheid, goed bestuur, al die zaken. En dan komt er zo'n iemand die denkt even out of the box, zonder enige beperking en die smijt daar gewoon zoveel geld tegenaan. Dat kan niet."

Ondanks zijn kritiek erkent Gotink dat Europa inderdaad met een investeringskloof kampt. Bedrijven kunnen vaak niet de nodige financiering krijgen in Europa, waardoor veel startups naar de VS trekken. "Als je meer dan 50 miljoen euro nodig hebt in Europa, kun je het vergeten," zegt hij. Dit ligt volgens hem deels aan het risicomijdende gedrag van Europese banken, die onder strenge regelgeving opereren sinds de bankencrisis. "Ik vind dat daar wel de komende jaren echt aan gewerkt moet worden. Want ja, als wij inderdaad wel nog leidend willen zijn in de toekomst met bepaalde technologieën, dan zul je wel daarin moeten investeren."

Verrassing van Omtzigt

Daarnaast wordt Dirk Gotink ook nog eens live verrast tijdens de podcast met het nieuws dat zijn politiek leider van het NSC, Pieter Omtzigt, een stap terug doet wegens gezondheidsredenen. Dat terwijl hij enkele minuten daarvoor nog "volstrekte onzin" noemt dat Omtzigt zich tijdelijk terugtrekt als leider.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zaterdagavond Op z'n Kop live in Den Haag!

Zelf live verrast worden door Op z’n Kop? In het kader van Prinsjesdag zet NPO Radio 1 komend weekend een speciale tent in het centrum van Den Haag neer. Op z’n Kop wordt opgenomen, met beeldregistratie, op zaterdag 14 september van 19.00 tot 20.00 uur. Publiek is na 18.30 uur welkom in de tent waar onze studio staat opgesteld. Aanmelden kan via deze link. Het onderwerp dat centraal staat is 'vertrouwen in de politiek', te gast is o.a. BBB-leider Caroline van der Plas.

Ster advertentie
Ster advertentie