Podcast

Dilemma: Moet je als politieke partij reageren op provocaties door Baudet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilemma: Moet je als politieke partij reageren op provocaties door Baudet?

[EO] Afgelopen week kreeg Thierry Baudet weer alle ogen op zich gericht door op sociale media een poster te delen waarop stond dat op 4 mei het sterven van de vrijheid door de coronamaatregelen moest worden herdacht. Hoe moet je hier als andere partij op reageren? "Eigenlijk is het het best om het te negeren, maar er worden mensen verschrikkelijk door gekwetst", zegt voormalig spindoctor Julia Wouters in De Spindoctors.

In de podcast De Spindoctors praat Julia Wouters, voormalig adviseur van PvdA-leider Lodewijk Asscher wekelijks samen met oud-CDA-spindoctor Jack de Vries over de spins en frames in Den Haag.

#22 - De provocatie van Baudet en het antigif voor deze tijd - De Spindoctors

De methode van Baudet is niet nieuw, zegt Julia Wouters: "Forum voor democratie heeft heel goed gekeken naar Trump en daar goed van gejat." Het heeft veel effect, denkt ze: "Je zegt iets verschrikkelijks waarvan je zeker dat iedereen over elkaar heen buitelt om er schande van te roepen. Vervolgens zeg je dat het niet zo bedoeld was, dat iedereen overdreven reageert en dat mensen het uit de context halen. Maar ondertussen is het wel gezegd en beheers je een volledige nieuwscyclus..."

Ook in Nederland is het al best een oud gebruik, zegt Jack de Vries: "Wie daar ooit mee begon was trouwens oud-VVD-leider Bolkestein, die forse dingen poneerde in een interview. Dan kwam er een Kamerdebat en dan voegde hij zich meer, maar het punt richting de achterban was weer gemaakt."

Stuk rood vlees

Hoe ga je hier als andere partij mee om? Dat is lastig, want door erop te reageren, geef je het extra platform, zegt Jack de Vries: "Rutte zei ooit over Wilders dat politici zich moeten weerhouden om op elk stuk rood vlees in de arena te reageren. Je verschaft het alleen maar meer aandacht, waardoor het doel bereikt wordt."

Julia Wouters vindt het een lastig dilemma. Het liefst reageer je inderdaad niet, maar je wil wel opkomen voor de mensen die zich gekwetst voelen. "Uitspraken over moslims, uitspraken over joden, als je het negeert, laat je die mensen heel erg in de kou staan. Zij denken: waarom wordt niemand boos? Dat is ook niet wat je wil..."

Antigif

In de podcast wordt ook gesproken over het eindrapport van informateur Herman Tjeenk Willink. Julia Wouters is groot fan van 'De Tjeenk', vertelt ze: "Hij is het antigif van deze tijd". Wie de opvolger wordt van Tjeenk Willink is nog niet duidelijk, maar ze hoopt op SER-voorzitter Mariette Hamer.

Jack de Vries denkt aan Wiebe Draaijer, Herman Wijffels of Piet Hein Donner. "Maar er is echt nog niemand die boven komt drijven", zegt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie