Podcast
EO

Vertrouwen in de wetenschap kan wel minder, vindt wetenschapper Rosanne Hertzberger

foto: Ongelooflijke Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in de wetenschap kan wel minder, vindt wetenschapper Rosanne Hertzberger

Microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger staat bekend om haar tegendraadse meningen. In De Ongelooflijke Podcast deed ze dat imago eer aan: "De wetenschap wordt overschat", vindt ze.

#150 - 'De tijd dat de wetenschap God dood heeft verklaard is voorbij' (met Rosanne Hertzberger en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

De wetenschap staat bovenaan op de lijstjes van de meest vertrouwde instituties, blijkt keer op keer uit onderzoeken van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid. Hoger dan bijvoorbeeld rechtspraak, kranten, vakbonden en de regering. Logisch, denkt Hertzberger, want de wetenschap heeft ons heel veel goeds gebracht: "De natuurwetten, de geneeskunde", vertelt ze.

Dit zijn voorbeelden van goede wetenschap, maar er is ook heel veel slechte wetenschap en dat zien mensen niet, denkt ze: "Mensen zien over het hoofd dat wetenschap mensenwerk is, met dogma's, met ego's, machismo, grote invloed van tijdsgeest, waar soms echt de verkeerde weg wordt ingeslagen."

Slechte wetenschap

In bijvoorbeeld de duurzaamheidswetenschap zijn talloze voorbeelden te vinden van slechte wetenschap, zegt Herzberger: "In de life cycle analysis, waar onderzocht wordt hoeveel CO2-uitstoot een product from farm to fork kost, zijn heel veel knoppen waar je aan kunt draaien", vertelt ze. Sommige wetenschappers zweren bij zoveel mogelijk lokaal eten. "Maar dan zijn er ook mensen die zeggen: dat local food is compleet overtrokken, want weet je hoe duurzaam de appelboeren in Nieuw-Zeeland telen? Nou, die bekostigen dan een studie waarin het lokale voedsel in twijfel wordt getrokken. Dat soort dingen gebeuren de hele tijd…", vertelt ze.

We moeten daarom veel kritischer zijn op wetenschap, want we kunnen er niet automatisch vanuit gaan dat wetenschappers goede wetenschap bedrijven. "Wetenschapsjournalistiek is een beetje als sportjournalistiek. Er zit wat fanmatigs in. Als je heel veel goed nieuws opschrijft en zegt wat een knappe mensen dat allemaal wel niet zijn, dan vergeet je ze te controleren. En dat moeten we wel doen", vindt ze.

Maar zijn dit soort uitspraken geen koren op de molen van complotdenkers? Dat vindt Hertzberger onzin. "Ik ben niet van de marketingafdeling. Ik doe niet aan glossy of mensen aan de mond praten. Ik vind dat de wetenschap echt overschat wordt…"

Ster advertentie
Ster advertentie