Wordt het Frans Timmermans gegund?
- Nieuws
- Wordt het Frans Timmermans gegund?
[MAX] Frans Timmermans. Leider worden van de Partij van de Arbeid in Den Haag is hem nooit gegund. Stiekem heeft hij er wel altijd op gehoopt. Verlosser willen zijn, iedereen heeft wel eens dat gevoel.
KeesVlog: Op zoek naar Europa
Video niet beschikbaar
Wie van-huis-uit-katholiek is, heeft dat net nog ietsje meer. Maar juist dat katholieke, uit het zuiden komen, geen calvinist zijn, en soms op gespannen voet verkeren met de Amsterdamse PvdA-partijcultuur, maakt de weg naar de top niet gemakkelijk.
Even, toen Job Cohen na een flits-leiderschap vertrok leek er een kans. Maar het mocht niet zo zijn. Maar zie. Frans Timmermans heeft de PvdA gered. Met een duidelijk verhaal, zonder zure woorden, positief met een inhoudelijk sociaal-democratische visie is het hem gelukt.
Zetels verloren
In het net verschenen boek van Lodewijk Asscher komt de naam Timmermans niet voor. Er moet spijt zijn, want de naam Timmermans ligt nu op elke PvdA-tong. Niks geen Hans Brusselmans, de mislukte persiflage van de SP, maar een door Europa rondtrekkende handelsreiziger in spijkerbroek en zonder stropdas. De verheffing in persoon.
Hij wordt geloofd door de kiezer en is beloond. Groot is de zege in Nederland, opvallend omdat niet overal de sociaal-democraten hebben gewonnen. Sterker nog, uiteindelijk heeft Timmermans’s partijfamilie zetels verloren.
Een nieuwe strijd
Maar de campagne is niet voorbij. Er begint een nieuwe strijd, misschien wel het échte gevecht. Frans Timmermans wil immers voorzitter worden van de Europese Commissie. Een topbaan waarvan niemand precies weet hoe je die krijgt. Zeker is dat geschiktheid voor de functie niet van doorslaggevende betekenis is. Pokeren, dat moet je goed kunnen. Er is geen enkele partij die het in Europa alleen voor het zeggen heeft, dus onderhandelen en voor-wat-hoort-wat afspreken.
De grote vraag is nu welke campagne-route Timmermans gaat volgen om zijn doel te bereiken. Nu hij in het parlement is gekozen zou hij eigenlijk zijn functie als Commissaris en vice-voorzitter in de Europese Commissie moeten opgeven. Als 'spitzenkandidaat' heeft hij feitelijk nu de rol van leider van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement. In die rol kan hij meebepalen wat de inzet van het parlement wordt voor het commissievoorzitterschap.
Vertrekt Timmermans uit de commissie dan moet de Nederlandse regering tijdelijk een nieuwe commissaris benoemen, zolang de huidige commissie er zit.
Wat vindt Rutte?
Leg het allemaal maar uit. En wat vindt premier Rutte? Wil hij Timmermans wel inzetten als Nederlandse Commissie-kandidaat? Is er toch in de formatie afgesproken over welke partij voor deze topbaan in aanmerking komt? Vraag het niet, want elke vorm van een afspraak hierover wordt ontkend. Er zijn meer banen te verdelen in Europa, zoals die van de Europese Centrale Bank.
Europese politiek is niet saai!
Europese politiek is een complexe materie, maar wie het saai noemt heeft ze niet op een rij. Je moet het 24 uur per dag volgen en dan nog is de kans groot dat je iets hebt gemist, te laat of te vroeg komt met de analyse.
Het loopt in de politiek altijd anders dan je denkt. Maar iemand iets gunnen, daar is op zich niks mis mee.
Over Kees Boonman
Kees Boonman is politiek commentator. Elke zaterdagochtend te horen bij Nieuwsweekend van Omroep Max.