Opinie & Commentaar
NTR

Roep voor betere educatie over Nederlands-Indië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep voor betere educatie over Nederlands-Indië

"Ik moet al tientallen jaren aan een gemiddelde Nederlander uitleggen wat Nederlands-Indië is", verzucht Erwin Pieters van BersaMaju, een stichting die zich richt op het behouden van de Indisch en Molukse cultuur onder jongeren, in Vanzelfsprekend. Al jaren wordt de roep uit zijn gemeenschap om erkenning luider en daar is meer voor nodig dan de Nationale Indië-herdenking stelt Pieters.

Video niet beschikbaar

Premier Rutte benadrukte tijdens de herdenking dat de ervaringen van mensen die de Tweede Wereldoorlog doormaakten in Nederlands-Indië "lang onnodig en ongemakkelijk" werden gevonden in Nederland. Volgens de premier is het daarom essentieel dat de verhalen verteld blijven worden. Iets wat nog niet vanzelfsprekend is.

Gezamenlijke geschiedenis

Dat niet iedere Nederlander de verhalen kent is voor Pieters geen verrassing, maar wel een teleurstelling. Als iemand vraagt waar zijn vader vandaan komt moet hij vaak uitleggen dat die niet uit Indonesië komt, maar uit Nederlands-Indië en wat dat precies inhoudt.

"Je hoort vaak: 'het is al zo lang geleden. Je moet niet terugkijken, maar vooruit kijken.' Maar hoe kan je dat als de basis niet op orde is?" vraagt Pieters zich af. Pijnlijk vindt hij het, want voor hem - en zo'n twee miljoen Nederlanders - is het een belangrijk deel van zijn familiegeschiedenis.

Moderniseren van onze geschiedschrijving

"Ik denk dat dit juist de uitdaging is. Om de overheid te overtuigen dat dit ook belangrijk is voor de geschiedschrijving van Nederland", legt Pieters uit. "Uiteindelijk gaat het om erkenning, excuses en beleid maken."

Als het op beleid aankomt kan vooral de Nederlandse geschiedenisles een update gebruiken stelt Rochelle van Maanen, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië. "Het is een complexe geschiedenis en ik snap dat niet iedereen de totale geschiedenis kan kennen", benadrukt Van Manen. Om die geschiedenis beter te begrijpen moet er kritisch naar het huidige lesmateriaal worden gekeken.

"Voor mij hoeft niet elke witte Nederland zijn excuses aan te bieden", zegt Van Manen stellig. "Maar ik ben wel voor een historisch besef. Dekoloniseer het onderwijs en betrek mensen uit voormalig Nederlands-indië bij de beleidsvorming in het onderwijs."

Vanzelfsprekend

In het NTR-programma Vanzelfsprekend bespreken en becommentariëren Fadua El Akchaoui en Nora Akachar actualiteiten en maatschappelijk relevante (al dan niet taboedoorbrekende) thema's met ruimte voor humor en persoonlijke verhalen. Iedere zaterdagavond tussen 21:00 en 22:00 uur, de hele maand augustus.

Ster advertentie
Ster advertentie