Opinie & Commentaar
AVROTROS

Nadenken is een vak

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nadenken is een vak

Op donderdag 12 november werd in de USA bekend gemaakt dat er 163.0402 mensen 'positief' waren getest op het COVID-19 virus. Er waren 1172 doden te betreuren die dag. Amerika heeft meer dan 300 miljoen inwoners, maar zelfs als je dat absolute getal afzet tegen de 'positieven' en 'doden' op één dag, stijgt je bloeddruk en denk je: daar moet toch iets aan gebeuren. "Who stops the rain…?" Nietwaar.

Of die gedachte ook bij de (nog) president Donald Trump aanwezig is, wens ik te betwijfelen. Deze man die de ene na de andere krankzinnige beslissing neemt en zich al weken in het openbaar niet over de oplopende coronacrisis in zijn land heeft uitgesproken, werd gisteren, in een scherp, maar steengoed beschreven artikel beschreven door Eelco Runia, historicus en psycholoog.

Zelden zo'n duidelijke uitleg gelezen over een mens dat 'vooruit vlucht'. Ik zou bijna zeggen: laat vooral iedereen dit artikel in de Volkskrant lezen. Ja, het is weliswaar een wetenschapper en hij publiceert in een krant waar rechtse mensen hun billen mee afvegen, maar toch. Probeer alle vooroordelen even weg te zetten, neem een kwartiertje en je snapt een hoop meer van wat er zich op dit ogenblik op de wereld afspeelt. Dat deden, een dag eerder, in de Verenigde Staten ook de vertegenwoordigers van de Ivy League scholen.

Ivy League-universiteiten

Ik zal proberen dat simpel uit te leggen. Je hebt, in dat grote land aan de overkant van de plas, opleidingsinstituten die we colleges of 'universities' noemen. Zoals overal bestaan er goede, iets minder goede en matige colleges… en ook bestaat er een upper-class waar jonge mensen met nogal aanleg voor studeren en vooral nuchter nadenken een plaats vinden. In het oosten van de States zijn die georganiseerd in de Ivy League. Ivy, als in 'klimop', de klimplant die de muren van de vele gebouwen op de betreffende opleidingsinstituten overwoekert.

Ja, er hangt een zekere vorm van sjiek, van misschien wel elitaire sfeer rond deze scholen. Ouders van leerlingen die er een plaatsje kunnen verwerven betalen zich scheel om dochter- of zoonlief een zeer goede wetenschappelijke opleiding te laten ondergaan. Vier jaar Harvard kost een mens 200.000 dollar, Columbia (in New York) nog meer en Princeton met jaarlijks 47.000 dollar is de 'goedkoopste' van de acht.

Even voor de goede orde: de Ivy League bestaat uit Harvard, Columbia, Princeton, Brown, Cornell, Yale, Penn en Dartmouth. De league werd gevormd in 1954 en gaat ook door het leven als de Ancient Eight. Ja, die instituten dragen prestige uit, alle scholen staan in de top-15 van de VS en vele bollebozen vinden het een eer op zo'n universiteit te mogen studeren. Overigens liggen Stanford (uit Palo Alto in Californië) en MIT (Massachusetts Institute of Technology) in Cambridge, Mass., in dezelfde regionen.

Competities stopgezet

Laat een ding duidelijk zijn: toekomstige sportmensen, atleten zo u wilt en zeker ook mensen die denken van sport hun beroep te kunnen maken, gaan niet meteen op een holletje naar de bovengenoemde scholen. Heel soms studeren topsporters af aan deze universiteiten, maar dat aantal is piepklein. Een voorbeeld: Jeremy Lin (NBA) deed dat wel (Harvard) en John McEnroe deed dat niet (Stanford).

Ook een feit: Ivy League scholen mogen geen 'beurs' geven aan mensen die voor hun sport naar de het opleidingsinstituut komen, mensen die uitblinken in sporten gaan vaak naar andere universiteiten, waar dat geven van beurzen wel en ook in overvloed gebeurt. Dan zijn ze verzekerd van die beurs, van ridicule bescherming als het om studeren en examens afleggen gaat en de meeste sporters (vaak meer dan 75 procent) van hen maken toch hun studie niet in enen af of worden profsporter.

Na in maart van dit jaar al de eerste organisatie geweest te zijn die zich terugtrok uit de March Madness (basketbaltoernooi M en V) is dezelfde Ivy League nu de eerste school die al haar ploegen en individuele sporters terugtrekt uit alle competities. Het wordt gedaan voor 'the good of the public health' zoals in een persbericht wordt gemeld. Het is jammer voor de jonge vrouwen en mannen die de komende maanden graag hadden willen uitkomen in basketbal, zwemmen, indooratletiek, schermen, worstelen, volleybal en nog andere, kleinere sporten. Al die competities zijn voor hen stopgezet tot en met eind februari.

Als Trump het niet doet..

Zonder het hardop te stellen hebben de presidenten van de acht Ivy League-scholen aan president Trump laten zien dat als er van de hoogste leiding in de USA geen enkel bericht komt, zij dan zelf de beslissing hebben genomen hun studenten niet bloot te stellen aan het virus tijdens trainingen, wedstrijden, reizen en het bij elkaar aanwezig zijn tijdens maaltijden. De scholen bieden hun excuses aan bij alle betrokkenen sporters, de studenten dus en hun ouders of voogden en verklaren dat er helaas, helaas een leefomgeving in de USA ontstaan is waarin het samenzijn rond sportwedstrijden al een ernstig gevaar voor de onderhavige student-atleten kan zijn. Vandaar dat het meedoen aan de diverse competities gestaakt wordt.

Met deze beslissing nemen de universiteiten voor de bollebozen weer het voortouw. Nadenken loont, zo wij allen weten en het succes rond sportontmoetingen, hoe belangrijk die soms kunnen zijn, wordt op een nette manier weg gerelativeerd: de studenten zullen niet in competitie uitkomen, maar kunnen daarentegen nog meer tijd aan hun studie geven. Hoewel allen worden aangemoedigd te blijven trainen en bewegen, ook voor 'the good sake of their own body'. Sport en vooral competitieve sport zal weer terugkomen in hun levens als de tijd er rijp voor is en hopelijk is dat spoedig.

Verstandig

Waar professionele ploegen in de NHL, MLB en thans de NFL stevig te lijden hadden en nu nog hebben onder het wegvallen van constant nieuwe en andere spelers vanwege positief corona te testen, maar er binnen die sporten toch niet over gegaan werd tot het cancelen van competities of het gaan spelen in complete bubbels, heeft de Ivy League weer laten zien dat het gebruik van goed verstand en het nemen van maatregelen op basis van wetenschappelijke bewijzen dat het COVID-19-virus steeds meer oprukt in de VS en dagelijks duizenden raakt en doet overlijden, reuze verstandig lijkt te zijn en zodanig ook goed kan gaan uitpakken.

Sport en studeren? Ja graag, maar niet tegen de hoge prijs die de USA de komende weken/maanden zal moeten gaan betalen, nu er vanuit het Witte Huis geen maatregelen worden genomen en alle cijfers pijlsnel omhoogschieten en nauwelijks nog in te dammen lijken te zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie